Index Vakbarát Hírportál

Nyoma veszett egy szigorúan titkos dossziénak a Fehér Házban

2023. december 16., szombat 16:24

Eltűnt egy szigorúan titkos dosszié még Donald Trump elnökségének végén, és a mai napig nem tudják, hogy hol van. A dosszié állítólag az orosz választási beavatkozásokról tartalmazott információkat.

Donald Trump elnökségének végén eltűnt egy, az orosz választási beavatkozással kapcsolatos szigorúan titkos információkat tartalmazó dosszié, ami természetesen nagy riadalmat keltett a hírszerzési tisztviselők körében – mondták az ügyet ismerő források a CNN-nek.

A dosszié eltűnése – amiről korábban még nem számolt be a sajtó – olyannyira aggasztó, hogy hírszerzési tisztviselők tavaly tájékoztatták a szenátus hírszerzési bizottságát is erről az incidensről.

A Trump távozása óta eltelt majdnem három év alatt sem találták meg az anyagot. 

Állítólag a dosszié az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei által az oroszokról és orosz ügynökökről gyűjtött hírszerzési adatokat tartalmazta. Voltak benne olyan hírszerzési jelentések is, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök segíteni akarta Trumpot a 2016-os választások alatt. A dokumentum olyannyira érzékeny volt, hogy még a szigorúan titkos engedélyekkel rendelkező törvényhozók és kongresszusi segédek is csak a CIA központjában, a virginiai Langley-ben tekinthették meg.

Teljesen nyoma vesztett

A dossziét utoljára Trump utolsó hivatali napjaiban látták a Fehér Házban. A volt elnök azért rendelte el, hogy odahozzák, mert szerette volna az FBI oroszországi nyomozásával kapcsolatos dokumentumok feloldását a titkosítás alól. A Fehér Ház akkori kabinetfőnöke felügyelete alatt a republikánus tanácsosok átnézték a dossziét, hogy a legérzékenyebb információkat átdolgozzák, és így feloldhassák a titkosítást, és nyilvánosságra hozhassák.

Az orosz hírszerzés csak egy kis része volt a dossziéban lévő gyűjteménynek, amely a leírás szerint 25 centiméter vastag volt, és rengeteg információt tartalmazott az FBI Kereszttűz hurrikán elnevezésű, a 2016-os Trump-kampány és Oroszország elleni nyomozásáról. A nyers hírszerzési adatok azonban a legérzékenyebb titkos anyagok közé tartoztak,

és a Trump-kormányzat vezető tisztviselői többször is megpróbálták megakadályozni, hogy a volt elnök kiadja a dokumentumokat.

Egy nappal a hivatalból való távozása előtt Trump rendeletet adott ki, amelyben feloldotta a dosszié tartalmának nagy részét a titkosítás alól. A Fehér Házban a szerkesztett iratcsomó több példányát készítették el, és azt tervezték, hogy Washington-szerte szétosztják a kongresszus republikánus képviselőinek és a jobboldali újságíróknak.

Ehelyett az eredetileg kiküldött példányokat a Fehér Ház jogászainak utasítására kétségbeesetten visszaszerezték. A titkosított nyers hírszerzési információkat tartalmazó dosszié szerkesztetlen változata azonban a Trump-féle Fehér Ház kaotikus utolsó óráiban eltűnt.

Az eltűnés körülményeit továbbra is rejtély övezi.

Amerikai tisztviselők többször is elutasították, hogy megvitassák a kormány erőfeszítéseit a dosszié felkutatására, vagy megerősítsék, hogy bármilyen hírszerzési információ eltűnt. A dosszié nem volt ott a Trump Mar-a-Lago üdülőhelyén tavaly tartott házkutatás során talált titkos tárgyak között. Még Trump távozása után is több fronton folytatódott a vadászat a dossziéra. Jelenleg csak spekulációk és találgatások születtek arról, hogy hol lehet a dosszié.

Ha esetleg valaki látta a dossziét, akkor ne habozzon szólni az FBI-nak vagy a CIA-nek. 

(Borítókép: Donald Trump 2021. július 3-án. Fotó: Eva Marie Uzcategui / Getty Images)

Rovatok