Index Vakbarát Hírportál

Kihívója szerint már most vesztésre áll Joe Biden

2023. december 17., vasárnap 17:03

Az amerikai Zöld Párt elnökjelöltje visszautasította a vádakat, hogy annak idején az ő indulása miatt juthatott be a Fehér Házba Donald Trump. Véleménye szerint a demokraták már most őt hibáztatják Biden elnök jövő évi vereségéért.

Jill Stein a Newsweeknek elmondta, hogy „egyáltalán nem” volt a fejében az év elején az a szándék, hogy harmadszor is induljon az elnökválasztáson. De Ajamu Barakával, a 2016-os jelölttársával folytatott „hosszas vitát” követően november elején bejelentette legújabb pályázatát a Fehér Házért.

Annak ellenére, hogy vonakodva lépett vissza az országos politika porondjára, a Zöld Párt jelöltje szerint a kampány már most „kirobbanó siker”, és reméli, hogy a két nagy párttal is felveheti a harcot azon a választáson, amely sokak szerint rejteget még meglepetéseket. 

A jelöltségéről és az induló kampányról szóló interjúban Stein azt mondta, hogy a demokrata párti hivatalban lévő elnök, Joe Biden, aki várhatóan a Demokrata Párt jelöltje lesz, „máris vesztésre áll”, amiért „már most őt hibáztatják”.

A 73 éves Stein, aki a Harvardon szerezte orvosi diplomáját, elmondta, hogy először azért kezdett el környezetvédelmi szakpolitikával foglalkozni, mert aggódott azért, hogy milyen hatása lesz a rossz levegőnek a gyerekei életére.

Az egyik gyermekem asztmás volt, ezért nagyon figyeltem a légszennyezésre, amely az asztmát is okozza

− mondta el. 

Ezt azzal demonstrálja, hogy elővesz a könyvespolcáról néhány, gyermekegészségügyről szóló dokumentumot, amelynek a fordításában közreműködött, és hozzáteszi:

Igazságtalannak éreztem, hogy én mint orvos elolvashatom ezt a szakirodalmat, és ismerem a figyelmeztető jeleket, de a nagyközönség számára mindez nem elérhető.

Kiábrándulva abból, hogy az érdekvédők és a törvényhozók „üzérkednek a befolyásukkal”, szorgalmazta a massachusettsi választási törvények módosítását, majd 2002-ben indult az állam kormányzóválasztásán.

Abszolút kétségbeesésből indultam mint anya és mint aktivista. De rengeteg inspirációval távoztam, mert rájöttem, hogy ha jelöltként az emberek támogatnak, nem pedig a vállalatok, akkor nagyon érdekes beszélgetéseket folytathatsz, és sokkal nyitottabbá válsz

− emlékszik vissza Stein.

A demokraták már most vesztésre állnak

Amikor Stein utoljára indult 2016-ban az elnökválasztáson, és sikerült a voksok 1 százalékát megszereznie − ami a párt legjobb eredménye volt Ralph Nader óta −, őt okolták Hillary Clinton vereségéért és Donald Trump elnökségéért − bár a Zöld Párt aktivistái megjegyzik, hogy az amerikai választási rendszer sajátosságai szerint kis hatásuk van az elnököt ténylegesen megválasztó elektori kollégium összetételére.

Már most minket hibáztatnak. Biden már most vesztésre áll. És az a baj a demokratákkal, hogy saját magukat csapják be azzal kapcsolatban, hogy mi vezet el a vereségükhöz

− válaszolja ironikusan arra a kérdésre, hogy szerinte ismét őt hibáztatnák-e újra, ha Biden veszítene.

Stein szerint a demokraták számára a választókkal való kapcsolat elvesztése jelenti a problémát − ami azzal jár, hogy sokan vagy másra szavaznak, vagy nem mennek el szavazni a választás napján. Elmondása szerint miközben 2016-ban ő maga nem sokkal több mint 1,4 millió szavazatot kapott, Clinton a demokrata szavazók 5-8 százalékát veszítette el Trumppal szemben. Közel 100 millióan voltak, akik egyáltalán nem mentek el szavazni.

„Már most vesztésre állnak, méghozzá azért, mert elárulták a szavazóikat − ez itt a probléma − mondta. – A szavazatszám, amit a Zöldek kapnak, teljesen elhanyagolható. A komoly veszteséget azok az emberek jelentik, akik egyáltalán nem fognak szavazni, vagy azok, akik eddig a demokratákra szavaztak, de átálltak a túloldalra.”

Valaki másra kell fogniuk, ezért próbálnak minket hibáztatni. Ami engem illet, ez csak az öreg fehér férfiak nyafogása

− közölte.

Stein azt mondja, hogy részben azért indult újra, mert az emberek elégedetlenek a mainstream jelöltekkel. A Pew Research Center júliusi felmérése szerint az amerikaiaknak csak az 5 százaléka volt elégedett az addig indult jelöltekkel, míg közel felük szerette volna, ha több nagy párt létezne, amely esélyes az elnökválasztáson. Biden és Trump elutasítottsága jelenleg 50 százalék felett van.

Ezekben a számokban ő és mások is megpillantották az áttörés lehetőségét.

Két olyan jelöltet nyomnak le az emberek torkán, akik rendkívül népszerűtlenek, és a legtöbb ember, aki rájuk szavaz, valójában a másik jelölt ellen szavaz, akit még jobban megvet

− mondja Stein.

„Tehát tényleg tökéletes időpont ez a mélyreható politikai változásokhoz − teszi hozzá. – A változás szüksége soha nem volt még ilyen sürgető, és a változás lehetősége soha nem volt még ilyen nagy.”

(Borítókép: Jill Stein. Fotó: Drew Angerer / Getty Images Hungary)

Rovatok