Index Vakbarát Hírportál

Eltemették a szombaton meghalt kuvaiti emírt

2023. december 17., vasárnap 13:46

Vasárnap imaszertartást követően eltemették Kuvait szombaton elhunyt uralkodóját, Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh emírt. A szertartáson utódja, Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh sejk mellett az Ál Szabáh család tagjai és a kuvaiti parlament elnöke is részt vett.

Misál sejk volt 2021 vége óta Kuvait de facto uralkodója, amikor a gyengélkedő Naváf sejk átadta neki feladatai nagy részét − írta meg az MTI. 

A világ hetedik legnagyobb olajtartalékával rendelkező Kuvait külpolitikájában szoros kapcsolatokat tart fenn szövetségesével, az Egyesült Államokkal, és kiegyensúlyozott kapcsolatokat ápol a szomszédos Szaúd-Arábiával, Iránnal és a korábbi megszálló Irakkal is.

Miután hivatalosan is átveszi az OPEC-tagállam vezetését féltestvérétől, Misál sejk várhatóan folytatja Kuvait eddigi külpolitikáját, beleértve az öböl menti arab egység támogatását, a nyugati szövetségekkel és a Rijáddal való jó kapcsolatok ápolását is.

Mint azt megírtuk, Kuvait állami televíziója szombaton megszakította műsorát, és a Korán verseit közvetítette Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh emír halála után.

Gyászoljuk Naváf al-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh emírt, aki szombaton halt meg

közölte Mohamed Abdullah al-Mubarak al-Sabah emírségi miniszter az állami televízióban.

Novemberben az emírt sürgős egészségügyi probléma miatt kórházba szállították, azonban hivatala nem közölt részleteket betegségéről. Később stabilnak nyilvánították az állapotát.

Az emír halálának okát a hivatal nem hozta nyilvánosságra.

Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh három évvel ezelőtt került Kuvait élére. Idős korából adódóan egészségi állapota gyakran okozott gondot hivatali ideje alatt.

Az MTI szerint az emírt tizenhét éve, 2006-ban nevezte ki trónörökösnek féltestvére, Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh, majd annak 2020 szeptemberében, 91 éves korában bekövetkezett halála után került az emírség élére.

(Borítókép: Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh kuvaiti emír leteszi hivatali esküjét a kuvaiti nemzetgyűlés ülésén Kuvaitvárosban 2020. szeptember 30-án. Fotó: Jaber Abdulkhaleg / AP / MTI)

Rovatok