Index Vakbarát Hírportál

Legalább 13 halálos áldozatot követelt az orkánszerű szélvihar Argentínában

2023. december 18., hétfő 10:23

Az Argentínában pusztító heves vihar legalább 13 halálos áldozatot követelt és további sérültek vannak Bahía Blanca délnyugati kikötővárosban – közölte Federico Susbielles polgármester és a helyi hatóságok.

A szél szombaton elérte az óránkénti 140 kilométeres sebességet a városban, és a helyi hatóságok szerint vasárnap hajnalban legalább 300 embert evakuáltak. A városi tanács szerint a vihar okozta helyzet katasztrofális és több sérültről számolt be, akik közül néhányan súlyos állapotban vannak – írja a CNN.

A tanács hozzátette, hogy a legsúlyosabb helyzet a Bahiense del Norte sportklubban volt, ahol a helyszínen voltak a mentőszolgálat és a polgári védelem munkatársai.

Susbielles polgármester vasárnap az X-en (korábban Twitter) közzétett nyilatkozatában háromnapos gyászt hirdetett, mondván:

Szeretném megerősíteni szolidaritásunkat a 13 elhunyt személy családjával és szeretteivel. Ennek megfelelően a következő 72 órára gyászt hirdettünk a városban.

Emlékeztette a polgárokat, hogy a biztonság megőrzése érdekében maradjanak otthon, és hozzátette:

Továbbra is vészhelyzetben vagyunk, az elektromos áram, valamint a kidőlő fák és építmények veszélye miatt.

Az X-en helyi idő szerint dél körül közzétett frissítésben a városi tanács közölte, hogy a válságbizottság összeült, hogy megtervezze a következő lépéseket. A város vészhelyzeti csapatai 103 544 hívást kaptak többek között kidőlt fákról, villanyvezetékekről és táblákról, egyéb károkról – áll a vasárnapi közleményben.

Javier Milei argentin elnök hivatala szombaton közölte, hogy a nemzeti kabinet együttműködik a tartományi és önkormányzati hatóságokkal a károsultak megsegítésében és a károk felszámolásában.

A helyi média szerint a viharos szél megrongálta a főváros, Buenos Aires egyik fő látványosságát, a Floralis Generica mechanikus virágot is. Az eset következtében a virág hat szirma közül az egyik a földön kötött ki.

(Borítókép: A Jorge Newbery (Aeroparque) repülőtér a Buenos Airest sújtó heves vihart követően 2023. december 17-én. Fotó: Alejandro Pagni / AFP)

Rovatok