Index Vakbarát Hírportál

Félelmetes fegyvert tesztelt Észak-Korea Kim Dzsongun utasítására

2023. december 18., hétfő 07:57

Észak-Korea olyan nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, amely elméletileg képes csapást mérni az amerikai szárazföld bármely pontjára – közölték japán tisztviselők, a rezsim első rakétakísérlete során, mintegy egy hónapja.

A rakéta a jelek szerint mintegy 1000 kilométert repült, és több mint 6000 kilométeres maximális magasságot ért el, mielőtt hétfőn a Koreai-félszigettől keletre a tengerben landolt. Mijake Singo, Japán parlamenti védelmiminiszter-helyettese szerint a rakéta hatótávolsága a röppályától és a robbanófej méretétől függően több mint 15 000 kilométer lehet – közölte a The Guardian.

Ebben az esetben az egész amerikai terület hatótávolságon belül lenne

– mondta Mijake, hozzátéve, hogy a hatóságoknak meg kell erősíteniük, hogy a rakéta interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) volt.

Még nem tökéletes a technológia

A rakéta 73 perces repülés után Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül, Hokkaidó legészakibb főszigeténél zuhant a tengerbe, különösebb problémát nem okozva. Hokkaidó lakosai óvatosak az észak-koreai rakétákkal szemben, amelyek közül néhány már átrepült a sziget felett, ezek miatt a lakosságot is riasztották, hogy vonuljanak fedezékbe.

A japán kormány összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését. Kisida Fumio miniszterelnök elítélte a kilövést, valamint egy rövidebb hatótávolságú rakéta vasárnap esti tesztkilövését.

Észak-Korea több olyan ICBM-et tesztelt, amelyek elméletileg képesek célpontokat elérni bárhol az Egyesült Államokban, bár egyes szakértők szerint a rezsimnek még tökéletesítenie kell azt a technológiát, amely lehetővé tenné, hogy a rakéták több nukleáris robbanófejet is képesek legyenek ilyen nagy távolságokra szállítani.

Megfigyelők szerint az ország egymás utáni kilövései valószínűleg tiltakozásul szolgálnak Dél-Korea és az Egyesült Államok azon lépései ellen, amelyekkel Phenjan növekvő nukleáris fenyegetésével szemben megerősítik nukleáris elrettentési terveiket.

Magas rangú amerikai és dél-koreai tisztviselők a hétvégén Washingtonban találkoztak, és megállapodtak abban, hogy frissítik nukleáris elrettentési és vészhelyzeti stratégiáikat, és jövő nyári közös hadgyakorlataikba nukleáris műveleti forgatókönyveket építenek be.

(Borítókép: Emberek híradást néznek egy szöuli vasútállomáson, ahogy Észak-Korea nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lő ki 2023. december 18-án. Fotó: Yonhap / Reuters)

Rovatok