Index Vakbarát Hírportál

Összehívták a rendkívüli uniós ülést, amelyet Orbán Viktor miatt kell megtartani

2023. december 18., hétfő 17:01

Az Európai Tanács szóvivője bejelentette, mikor tartják a rendkívüli ülést, amelyet Orbán Viktor vétója miatt hívnak össze.

Orbán Viktor az Európai Tanács előző heti csúcstalálkozóján megvétózta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatásról szóló döntést, valamint a közös uniós költségvetés felülvizsgálatát is, ami azt jelenti, hogy két, Brüsszel számára fontos kérdésben nem sikerült döntést hozni. Korábban megírtuk, hogy emiatt várhatóan egy rendkívüli ülést hívnak össze a jövő év elejére.

Hétfőn az Európai Tanács elnöke, Charles Michel az unió következő soros elnökét adó Belgium miniszterelnökével, Alexander de Croóval tartott közös sajtótájékoztatót. Az Európai Tanács szóvivője, Ecaterina Casinge szerint ezen az eseményen jelentették be, hogy

a rendkívüli ülést 2024. február 1-jére hívják össze. 

Uniós politikusok korábban bizakodóan nyilatkoztak arról, hogy az újabb ülésen döntés születhet az Orbán Viktor által megvétózott kérdésekben. Michel például előzőleg azt mondta, hogy szükség esetén más eszközöket is be tudnak vetni annak érdekében, hogy Ukrajnának odaadják a pénzeket.

A fentiek fényében nem véletlen, hogy a miniszterelnök lépése most tényleg nagy visszhangot váltott ki. A Financial Times hétfőn megjelent cikke szerint többen is az eszkaláció csúcspontjának, és a Budapest–Brüsszel-kapcsolat mélypontjának nevezték azt, ami az előző heti csúcson történt. Egyesek még azt is felvetették az ülés után, hogy fel kellene függeszteni Magyarország szavazati jogát (az EU 7-es cikkelye alapján). 

Rovatok