Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás miatt kellett bezárni a benzinkutak több mint felét Iránban

2023. december 18., hétfő 13:49

Iránban a benzinkutak több mint felét kellett üzemen kívül helyezni nagyszabású kibertámadás miatt – jelentette be hétfőn a síita állam olajminisztere.

„A benzinkutak legalább 30 százaléka jelenleg is működik, a többinél pedig már dolgoznak a helyreállításon” – jelentette ki Dzsavád Odzsi az állami televízióban.

Reza Navar, az iráni benzinkutasok szövetségének szóvivője az üzemzavart szoftverhibával indokolta, és megerősítette, hogy folyik a hiba elhárítása. Hozzátette, hogy egyelőre nem alakult ki üzemanyaghiány, ám arra kérte az embereket, halasszák későbbre a tankolást.

Az iráni állami média arról tudósított, hogy a támadás mögött a – Teherán szerint Izraellel is kapcsolatban álló – Ragadozó Veréb (Gondzsesk-e-Darande) nevű hekkercsoport áll.

A média idézte a csoport – angol mellett fárszi nyelven is kiadott – közleményét is, melyben a hekkerek azt mondták, a támadás válasz Iránnak és az általa támogatott milíciáknak a térségben elkövetett agressziójára. Úgy fogalmaztak, hogy a síita állam legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah „a tűzzel játszik”.

Az ország kiberbiztonságáért felelős polgári védelem azt közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak

– írja az MTI. 

Iránban utoljára 2021-ben ért kibertámadás benzinkutakat, akkor országszerte hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásoknál. Teherán a támadásokkal Izraelt és az Egyesült Államokat vádolta meg.

 A Ragadozó Veréb 2022-ben egy délnyugat-iráni acélgyár ellen követett el hekkertámadást.

(Borítókép: Emberek egy teheráni benzinkútnál várakoznak, mivel az iráni benzinkutak nagy részén leállt az üzemanyag-ellátás 2023. december 18-án. Fotó: Atta Kenare / AFP)

Rovatok