Index Vakbarát Hírportál

Olyan paktumot fogadhatnak el Brüsszelben, amelyet a magyar kormány végig ellenzett

2023. december 18., hétfő 15:20

Az Európai Unió és a tagállamok tárgyalói már a héten megállapodhatnak az uniós migrációs és bevándorlási paktum továbbra is nyitott kérdéseiről – tájékoztatott a zárt ajtók mögött folytatott ülés részleteit ismerő uniós diplomata hétfőn.

Az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei, az Európai Unió Tanácsának soros, spanyol elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói hétfőn ismét üléseznek az uniós migrációs és bevándorlási paktum még nyitott pontjainak lezárása érdekében.

A neve elhallgatását kérő uniós diplomata szerint

a tárgyalók szerdai, de legkésőbb pénteki ülésükön fogadhatják el a csomagot. Az Európai Bizottság reménykedik a paktum idei elfogadásában, noha számos részletet érintően még távol vannak a tagállami álláspontok

– írja az MTI. A magyar kormány által megfogalmazott kritikáról itt írtunk bővebben.

A vita középpontjában a bevándorlóknak a határokon végezhető szűrése áll, amely új elemként kerülhet a migrációs szabályozásba. A paktum ezen pontja azt a célt szolgálja majd, hogy már a bevándorlók érkezésekor, az EU külső határain meg lehessen állapítani azt, hogy a jelentkezők között ki a valódi menekült. Az illegálisan érkezőket őrizetbe vételt követően azonnal kiutasíthatnák az unió területéről, és hazaszállításukról is döntenének.

Az Európai Parlament októberben, strasbourgi plenáris ülésén fogadott el állásfoglalást az uniós migrációs csomaggal kapcsolatban, amelyben az EP kötelező uniós megoldást sürgetett a gyors határeljárások lefolytatására, valamint a migránsok befogadásával is járó szolidaritás erősítésére. Az EP a tagállamok közötti szolidaritás mellett a bevándorlók származási és tranzitországaival ápolt kapcsolatok fontosságát is hangsúlyozta az európai tartózkodásra jogosultak visszaszállításának biztosítására.

A tárgyalók legutóbb októberben jutottak megállapodásra az új közös európai menekültügyi és migrációs csomag egyik utolsó eleméről, a válsághelyzetekről szóló rendeletre vonatkozó tárgyalási mandátumukról. Ez magában foglalja a migráció eszközként való felhasználásának meghatározását is.

Az új jogszabály létrehozza azt a keretet, amelynek értelmében a migrációs válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhetnek más uniós országoktól. Idetartozik a migránsok más tagországokba való áttelepíthetősége is, továbbá a szolidáris tagállamok átvehetik a menedékjogi elbírálások felelősségét más tagállamoktól, illetve pénzügyi hozzájárulással támogatnák a válsághelyzetben lévő országokat.

Rovatok