Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják a tűzijátékokat Hollandiában

2023. december 18., hétfő 15:58

A lakossági tűzijátékok szilveszter éjszakai használatának országos betiltását szorgalmazzák a holland rendőrszakszervezetek, amelyek szerint az eltérő helyi szabályozások nehezítik az erőszakoskodók elleni hatékony fellépést − tájékoztatott az NL Times című angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A rendőrszakszervezetek felhívással fordultak a holland törvényhozáshoz a szilveszteri lakossági tűzijátékozás országos tilalma érdekében, azzal érvelve, hogy azt a mentősök, a tűzoltók és a rendőrség „nem biztonságos” munkakörülményei teszik szükségessé.

Tavaly szilveszterkor jelentős számú erőszak történt a sürgősségi dolgozók ellen Hollandiában. Az intézkedő rendőröket, a sérültek ellátását végző mentősöket és a kialakult tüzeket oltani érkező tűzoltókat is heves pirotechnikai tűz alá vették a randalírozók, ami „néha égési sérüléseket és halláskárosodást okozott”. Az érintettek úgy érzik, mintha háborús övezetben dolgoznának – emelték ki.

Az államnak mint munkáltatónak szavatolnia kell, hogy a rendőrök és a sürgősségi dolgozók a lehető legbiztonságosabb körülmények között dolgozhassanak

− fogalmaztak.

Kiemelték, az egységes országos szabályozásra azért lenne szükség Hollandiában, mert a nagymértékben eltérő helyi tűzijáték-szabályozások megnehezítik a fellépést a rendbontások esetén. Számos önkormányzat rendelt el teljes tilalmat vagy jelölt ki tűzijátékmentes zónákat, míg másokban nincs ilyen szabályozás − írták.

A helyi tűzijáték-tilalmak nem hatékonyak, és bonyolítják a bűnüldözést

− fogalmaztak. A széttöredezett szabályozást gyakorlatilag lehetetlen betartatni a rendőrség számára − hívták fel a figyelmet. Noha az egységes nemzeti tilalom nem szüntetné meg teljesen a lakossági tűzijátékozással összefüggő erőszakot, jelentősen csökkentené azt − tették hozzá.

A hírportál emlékeztetett, hogy a szilveszteri időszak különösen megterhelő a rendőrség számára Hollandiában. Tavaly szilveszterkor 14 806 lakossági tűzijátékozással összefüggő incidenst jelentettek, amelyek 771 előállításhoz vezettek.

A pirotechnikai eszközök 52 súlyos sérülést okoztak, az érintettek közel fele 18 év alatti volt.

A tűzijátékokkal okozott kár mértéke tavaly szilveszterkor elérte a 18 millió eurót (mintegy hétmilliárd forint) Hollandiában.

Rovatok