Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktort felhívta Bojko Boriszov, minden kérdés megoldódott a két ország között

2023. december 19., kedd 17:51

Bojko Boriszov, Bulgária egykori miniszterelnöke, a Bolgár Nemzetgyűlés tagja kedden telefonon egyeztetett kollégájával és barátjával, Orbán Viktorral. Megállapodtak arról, hogy Magyarország továbbra is támogatni fogja Bulgária schengeni csatlakozását.

Bojko Boriszov korábbi bolgár kormányfő, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke, valamint Kiril Petkov bolgár miniszterelnök, a Folytatjuk a Változást társelnöke hétfőn közösen bejelentették, hogy Bulgária visszavonta az orosz földgázszállításra vonatkozó tranzitdíjat megemelő törvényét, amely Magyarország biztonságos ellátását is veszélyeztette volna.

Ma reggel ismét beszéltem barátommal és kollégámmal, Orbán Viktorral. Tájékoztattam őt, hogy tegnap a Nemzetgyűlés [a bolgár parlament] végleg megszüntette a gázszállítási büntetővámot. A határozat a hét végén jelenik meg a bolgár hivatalos közlönyben

– közölte Boriszov a Facebookon. Hozzátette, hogy „a két ország között minden kérdés megoldódott, és Magyarország továbbra is támogatni fogja Bulgária schengeni csatlakozását”.

A két nemzet közötti partnerség mindig is vezérlő elv volt. Orbán és én is garantáljuk, hogy a jövőben is párbeszédet kívánunk folytatni az EU napirendjén szereplő valamennyi témában

– tette hozzá. 

Orbán Viktor már egy hete is tárgyalt Bojko Boriszovval, aki a magyar miniszterelnöknek már akkor is azt mondta: pártközi megállapodás született arról, hogy Bulgária teljesíti a határozott magyar kérést, és megszünteti a gázszállítási büntetővámot, amely súlyos fenyegetést jelentett Magyarország energiabiztonságára. Ennek ellenére Szijjártó Péter külügyminiszter szombaton vétóval fenyegette meg Bulgáriát. 

Rovatok