Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar gyógyszerész miatt túladagoltak egy ír kisfiút

2023. december 19., kedd 16:00

Egy ír kisfiú gyógyszeradagolási hiba miatt került kórházba, egy magyar származású gyógyszerész ugyanis az orvos által előírt antibiotikum-adag tízszeresét adta oda a gyerek édesanyjának.

Egy éjszakán át kórházban tartották azt a négyéves ír kisfiút, aki tízszer nagyobb adag antibiotikumot kapott, mint amennyit az orvos előírt neki. Az Irish Mirror szerint a túladagolás szerencsére nem okozott maradandó károkat a gyerek szervezetében. 

A gyermek édesanyja a történtek után beperelte a gyógyszertárat, amelytől az antibiotikumot vásárolta. Az Ír Gyógyszerészeti Társaság ezt követően vizsgálatot indított az ügyben.

A vizsgálatokól kiderült, 

a túladagolás egy magyar származású gyógyszerész hibája miatt történt.

A hatóságok szerint Pálfi Andrea gyógyszerész nem írta rá a készítményre az adagolási szabályokat, valamint szóban sem figyelmeztette az édesanyát, hogy az általa kiadott antibiotikum a tízszerese az előírt adagnak.

Az ügyben eljáró jogász szerint Pálfi Andrea szakmaiatlanságáról tett tanúbizonyságot, és hibázott, amikor elmulasztotta ráírni a gyógyszerre az adagolási szabályokat.

Pálfi Andrea az esetet követően elismerte, hogy hibát követett el, és elnézést kért az érintettektől.

A gyógyszerésztársaság közölte: elfogadja a bocsánatkérést, és miután Pálfi Andrea az esetet megelőzően sosem hibázott munkájában, nem tiltják el gyógyszerészi tevékenységétől. 

Rovatok