Index Vakbarát Hírportál

Meg kell ismételni a 2021-es berlini választásokat

2023. december 19., kedd 21:12

A 2021-es berlini Bundestag-választás kaotikusan alakult – az alkotmánybíróság szerint emiatt részlegesen meg kell ismételni. Összesen 455 szavazókörben, beleértve a megfelelő levélszavazási körzeteket is, kell újra szavazni.

A 2021-es Bundestag-választást több mint két évvel ezelőtt tartották. A mostani ismétlésről a karlsruhei szövetségi alkotmánybíróság döntött. A döntés szerint a választás napján, 2021. szeptember 26-án olyan súlyos hiányosságok voltak, hogy egyes választókerületekben új szavazást kell tartani. A választást 455 szavazókörben és a hozzájuk tartozó levélszavazási körzetekben kell megismételni – mondta Doris König elnöklő bíró.

A megismételt választást kétszavazatos, azaz első és második körös szavazással kell lebonyolítani.

Az ítélet hátterében a CDU/CSU Bundestag-frakció választási felülvizsgálati panasza áll. A Bundestag 2022 novemberében az SPD, a Zöldek és az FDP frakciójának szavazataival úgy döntött, hogy a választást részben – a főváros 2256 szavazóköréből 327-ben és az 1507 levélszavazási körzetből 104-ben – meg kell ismételni.

A CDU/CSU Bundestag-frakciója szerint ez törvénytelen volt, részben azért, mert a Bundestag nem nyilvánította érvénytelennek a választást hat, a szövetségi választmány által vitatott választókerületben. 

Az egyik lehetséges időpont az ismétlésre 2024. február 11. lehet. A megismételt választást 60 napon belül kell megtartani. Az utolsó lehetséges nap február 11. lenne Stephan Bröchler berlini tartományi választási felelős szerint. Ez az utolsó vasárnap, mielőtt Berlinben a téli szünet után újra megkezdődik az iskola. Az időpont azonban még nem végleges, azt a hivatalos közlönyben kell kihirdetni.

Nem valószínű, hogy a megismételt berlini választás teljesen megváltoztatja a Bundestagban az erőviszonyokat. A baloldali pártra azonban jelentős hatással lehet. A párt a Bundestag-választáson kizárólag az alapmandátum-záradéknak köszönhetően jutott be a parlamentbe. Öt százalékot ugyan nem ért el, de három közvetlen mandátumot szerzett, ebből kettőt Berlinben Gesine Lötzsch és Gregor Gysi révén – írja a Spiegel.

A megismételt választást ugyanazon választási törvény alapján kell megtartani, mint a 2021-es voksolást. A szövetségi alkotmánybíróság csak nemrég döntött úgy, hogy az alapjául szolgáló 2020-as választási törvényreform alkotmányos. A választási törvényt azóta ismét megreformálták. Ezeket a változtatásokat azonban nem fogják alkalmazni a megismételt választáson.

Rovatok