Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön az újabb tűzszünet Gázában

2023. december 19., kedd 21:30

Iszmail Haníje, a Hamász magas rangú politikai vezetője szerdán Egyiptomba látogat, hogy tárgyalásokat folytasson a gázai tűzszünetről és az Izraellel való fogolycseréről – közölte egy, a palesztin csoporthoz közel álló forrás az AFP hírügynökséggel.

Az egyébként Katarban élő Haníje állítólag egy magas szintű Hamász-delegációt vezet Egyiptomba, ahol Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési vezetővel és másokkal folytat megbeszéléseket az al-Dzsazíra szerint.

A megbeszélések témája „az agresszió és a háború leállítása lesz, hogy előkészítsenek egy megállapodást a foglyok szabadon bocsátásáról, valamint a Gázai övezetre kivetett ostrom megszüntetéséről” – mondta a forrás névtelenséget kérve, mivel nem volt felhatalmazva arra, hogy a látogatásról beszéljen.

Korábban két egyiptomi biztonsági forrás azt mondta a Reutersnek, hogy Izrael és a Hamász egyaránt nyitott a tűzszünet megújítására és a túszok szabadon bocsátására, bár továbbra is nézeteltérések vannak köztük a végrehajtás módját illetően.

Egyiptom és Katar, amelyek korábban egyhetes tűzszünetről és túszszabadításról tárgyaltak, ragaszkodtak a segélyek felgyorsításához és a Kerem Shalom átkelő megnyitásához, mielőtt bármilyen tárgyalás megkezdődhetne – mondták akkor a források.

Az Egyesült Államok ellenzi az átfogó tűzszünetet

A tűzszünet a Hamász támadásait igazolná a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerint.

Tagadta azonban, hogy az Egyesült Államok ne tartana lépést a többi nyugati hatalommal a kérdésben. Az Egyesült Királyság és Németország külügyminisztere a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy sürgős tűzszünetre van szükség, de még nem jött el az ideje annak szorgalmazásának.

Kirby szerint a tűzszünet:

egyszerűen csak megerősítené azt, amit a Hamász október 7-én tett. Ez meghagyná őket a hatalomban Gázában, ami elfogadhatatlan számunkra és izraeli barátaink számára. És természetesen sokkal hosszabb időt adna nekik a további támadások előkészítésére és megtervezésére. Támogatjuk a kisebb, lokálisabb, célzottabb humanitárius szüneteket, hogy a túszok kikerüljenek és több segélyt juttassanak be.

Kirby hozzátette, hogy nyolc amerikai foglyot tartanak még fogva Gázában.

Izrael nyerésre áll a Hamásszal szembeni háborúban, és lassan egy tenyérnyi biztonságos hely sem marad a palesztin civilek számára, miközben Iránt egy kibertámadás rázta meg, ami mögött szinte biztosan a zsidó állam áll. Ezzel kapcsolatban Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét kérdezte az Index.

A kutató azt is elmondta, hogy bár a politikusok a tűzszünet pártján álltak, a katonák nem, ugyanis a Hamász pont a tűzszünetet használta az erők átcsoportosítására és a védelmi vonalai megerősítésére.

Az Index Kaiser Ferenc segítségével a háború kirobbanásának kezdete óta elemzi a konfliktust, korábbi cikkeinket a témában időrendben ideilletve ide kattintva olvashatja el

Rovatok