Index Vakbarát Hírportál

Történelmi megegyezés született az európai uniós migrációs törvényről

2023. december 20., szerda 09:31

Megállapodott egymással az Európai Parlament, a tagállamok Tanácsa és az Európai Bizottság az uniós migrációs és menekültügyi paktumról.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális bevándorlók átvilágításától az Európai Unióba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve az illegális bevándorlók „eszközként való használatát”.

Az egyeztetések több napon keresztül zajlottak, de végül összesen hét év elteltével sikerült megállapodni a paktumról.

„Ez a migrációs és menekültügyi törvény biztosítja, hogy hatékony európai válasz szülessen erre a kihívásra. Ennek köszönhetően nem a csempészek, hanem az európaiak döntik el, ki léphet az Európai Unió területére, és ki maradhat itt. Ez a rászorulók védelmét jelenti. A törvény azt is biztosítja, hogy a tagállamok felelősségteljesen megosszák az erőfeszítéseiket, szolidaritást tanúsítva azokkal, akik védik külső határainkat, miközben megakadályozzák az EU-ba irányuló illegális migrációt” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Rovatok