Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság módosítaná a farkasok védettségi státuszát

2023. december 20., szerda 16:17

Az Európai Bizottság a farkasok nemzetközi státuszát szigorúan védettről védettre módosítaná a megnövekedett populációkra vonatkozó új adatok alapján – közölte szerdán a brüsszeli testület. A WWW Magyarország elutasítja a javaslatot, a természetvédelmi szervezet szerint ugyanis az tudományosan nem megalapozott.

Az Európai Bizottság friss elemzése szerint az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a farkaspopuláció Európában, és a farkasfalkák egyre nagyobb területeket foglalnak el.

A 23 uniós tagállamban több mint 20 ezer farkas él, amelyek állománya folyamatosan nő. Ez a bővülés azonban veszélyt jelent jószágra és potenciálisan az emberre is, státuszuk módosítása ezzel indokolható – írták.

A testület emlékeztetett, hogy uniós finanszírozás áll rendelkezésre a megfelelő kármegelőzési beruházások támogatására. Ursula von der Leyen a bizottság elnöke a javaslatról elmondta:

a farkasfalkák hatékonyabb kezelése érdekében a helyi hatóságok nagyobb rugalmasságot kértek. 

Reagált egy magyar szervezet

A WWF Magyarország természetvédelmi szervezet az MTI-nek elküldött közleményében hangsúlyozta: az európai farkasok határokon átnyúló kilenc populációjából a Természetvédelmi Világszövetség listája szerint hat továbbra is sebezhető vagy mérsékelten fenyegetett.

A javaslat a faj magyarországi védelmét ugyan nem érintené a gyakorlatban, de mivel a magyar és a Szlovákiában élő farkasállomány összefüggő populációt alkot, egy ilyen döntés negatív hatással lehet erre a farkasállományra is – jelezték.

A természetvédelmi szervezet szerint tény, hogy a farkasok jelenléte néha komoly kihívás az állattartók és vadgazdálkodók számára, de a tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a nagyragadozók állományának szabályozása nem hatékony eszköz a károk csökkentésére tett kísérletekben.

Magyarországon az elmúlt 100 évből nincs példa arra, hogy vadon élő farkas emberre támadt volna, és Európa más országaiban is rendkívül ritka az ilyen eset – írták.

Rovatok