Index Vakbarát Hírportál

Tarjányi Péter: Európának fel kell készülnie arra, hogy önállóan védje meg magát

2023. december 20., szerda 18:05

A biztonságpolitikai szakértő szerint az elkövetkező években olyan fegyveres konfliktusokra kerülhet sor, amelyek miatt az Egyesült Államoknak és Európának egyszerre, különböző frontokon kell majd harcolnia.

„Ez a meglepetések és a csalódások éve volt” – így jellemezte Tarjányi Péter a 2023-as esztendőt az Index Frontvonal című műsorának évadzáró adásában. A biztonságpolitikai szakértő szerint a Nyugat leginkább amiatt lehet csalódott, hogy bár bízott az Oroszország ellen kivetett gazdasági szankciók és az ukrán ellentámadás sikerességében, az idei évben ezek nem érték el a kívánt eredményt. 

Tarjányi szerint a legnagyobb meglepetést pedig az okozta, hogy bár korábban még igyekeztek leplezni, de mára nyilvánvaló lett, hogy Oroszország, Kína, Észak-Korea és Irán egyfajta katonai tömbbé állt össze a Nyugattal szemben.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, ha az elkövetkező években fegyveres konfliktus alakul ki a két nagy tömb között, akkor több fronton is harcok várhatók. Tarjányi szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek leginkább a Dél-kínai-tengeren akadhat dolga, míg Európának az oroszok támadásától kell tartania, ezért utóbbinak fel kell készülnie arra, hogy önállóan védje meg magát.

Tarjányi Péter a jövő évvel kapcsolatban azt mondta, 2024-ben biztosan nem fog véget érni a háború Ukrajnában, mivel szerinte a felek kivárásra játszanak. A nagy kérdés az lesz, hogy a Nyugat tudja és akarja-e továbbra is finanszírozni az ukránokat, ez azonban erősen függ attól, hogy az Egyesült Államokban jövőre milyen eredmény fog születni a választáson.

Aki kíváncsi a teljes adásra, itt tekintheti meg:

Ha pedig visszanézné a Frontvonal korábbi adásait, ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Tarjányi Péter / Szollár Zsófi)

Rovatok