Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus legújabb variánsáról jelentett a WHO

2023. december 20., szerda 07:40

Érdekes változatnak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a JN.1-es koronavírustörzset. A szervezet kedden jelentett az új variánsról, amelyről annyit mondtak, hogy jelenlegi információik szerint nem jelent nagy kockázatot a közegészségügyre.

Szakértők szerint ugyan könnyebben terjed ez az új variáns, mégsem mutatja súlyosabb megbetegedés jeleit. A John Hopkins Bloombverg School of Public Health virológusa úgy fogalmazott,

bár több esetről hallunk, akik a JN.1-variánssal fertőződnek meg, mégsem jelent nagyobb kockázatot, mint a már régebbről ismert változatok

– írja a Reuters.

A WHO szerint a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak az új variáns ellen is.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) december elején közölte, hogy a JN.1-variáns a koronavírusos esetek mintegy 15–29 százalékát teszi ki Amerikában a december 8-i állapot szerint.

Újra berobbant a vírus Magyarországon is

Több háziorvos is nyilatkozott arról, hogy jelentősen megnövekedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A csatorna szerint azonban szinte sehol nincs lehetőség felvenni az oltást.

Budapesten csupán egy helyszínen lehet beadatni az emlékeztető vakcinát, és ott is csak 12 és 18 év közti gyerekek élhetnek ezzel. 

Egy háziorvos úgy fogalmazott, egy nap leforgás alatt körülbelül 100 covidos beteg fordult meg a rendelőjében. Elmondta,

jelenleg aki az utcán köhög, prüszköl, náthás, az jó eséllyel covidos. Legalábbis a tesztek ezt bizonyítják.

Már a rapid gyógyulásra is van módszer

Mint korábban megírtuk, egy magyar háziorvosnak sikerült mindössze 60 óra alatt felgyógyulnia a koronavírusból. Múlt hétfőn kapta el a betegséget, majd kedden csinálta meg első tesztjét, ami pozitív lett. Ezt követően csütörtökön vett újból mintát, ami már negatív eredményt mutatott. 

Titka a puritán életmód, vagyis az, hogy sem testét, sem lelkét nem terhelte felesleges ingerekkel. 

Rovatok