Index Vakbarát Hírportál

Keményen befenyítette Iránt a brit külügyminiszter

2023. december 21., csütörtök 21:44

David Cameron brit külügyminiszter csütörtöki egyiptomi látogatásán óva intette Teheránt attól, hogy bátorítsa a jemeni húszi lázadókat a Vörös-tengeren közlekedő hajók megtámadására.

„Teljesen egyértelművé fogják tenni” Irán számára, hogy milyen „veszélyekkel” jár, ha bátorítja a húszi lázadókat a létfontosságú kereskedelmi útvonalon közlekedő hajók megtámadásában - mondta.    

A Vörös-tenger partján fekvő országok felelősséggel tartoznak a kereskedelmi útvonal védelméért − jelentette ki Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter Cameronnal közös csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, továbbra is együttműködnek szövetségeseikkel a vörös-tengeri hajózás biztonságának garantálása érdekében − közölte az MTI. 

A brit királyi haditengerészet Diamond nevű hadihajója már csatlakozott a teherszállító hajók védelmére létrehozott „Prosperity Guardian” nemzetközi hadművelethez. Cameron a hadműveletben való brit részvétel növelésére utaló megjegyzéseket is tett.    

Véget kell vetnünk ezeknek a fenyegetéseknek

− szögezte le, arra figyelmeztetve, hogy a támadások folytatása globális viszonylatban is súlyos gazdasági károkat okozhat.    

Amennyiben túl veszélyessé válik a tengeri kereskedelem a Vörös-tengeren, az Ázsia és Európa között közlekedő hajók kénytelenek lesznek Afrikát megkerülni, ami további költségekkel járhat.  

Cameron emlékeztetett: Nagy-Britannia a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) székhelyeként és az egész világgal tengeri kereskedelmet folytató nemzet révén a lehető legkomolyabban közelíti meg a kialakult helyzetet.

Rovatok