Index Vakbarát Hírportál

Így kerülhetjük el a cukorbetegséget, ha nem akarunk vagyonokat költeni

2023. december 21., csütörtök 06:50

Csodákra képes a növényi alapú étrend. Több tanulmány is kimutatta, hogy a vörös húsok elhagyása, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek, gyümölcsök előnyben részesítése roppant jó hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, sőt, az életünket is meghosszabbíthatja, nem is beszélve a bolygónkéról.

Természetesen a növényi alapú étkezést is lehet egészségtelenül csinálni, ha nem korlátozzuk a feldolgozott vagy túlontúl cukros élelmiszerek fogyasztását. A brit Biobank tanulmánya szerint a növényi alapú táplálkozást folytató emberek négy kategóriába sorolhatók – írja a CNN.

A legjobb 25 százalékba azok tartoztak, akik növényi étrendjük részeként csak kis mennyiségben fogyasztottak cukros és finomított ételeket. A legrosszabb réteget azok képezték, akiknél túlnyomó többségben voltak a feldolgozott vagy finomított növényi élelmiszerek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy akik korlátozták az egészségtelenebb ételek fogyasztását, 24 százalékkal csökkentették szervezetükben a cukorbetegség kockázatát, szemben korlátokat nem alkalmazó társaikkal.

A legegészségesebben táplálkozó embereknél javult a testtömegindex száma, valamint vércukorszintjük is jóval alacsonyabb volt.

A legmeglepőbb azonban az volt, hogy a cukorbetegségre genetikailag hajlamos embereknél is szinte a nullára csökkent a megbetegedés esélye, és az elhízás kockázata is csökkent.

Miben rejlik a növények ereje?

Első alkalommal mutattuk ki, hogy az egészséges növényi alapú étrendnek köszönhetően az anyagcsere, valamint a máj és a vese működésének javulása magyarázatot adhat arra, hogy ez a diéta hogyan csökkentheti a kettes típusú cukorbetegség kockázatát

– fogalmazott Aedin Cassidy, a Queen University Belfasti Globális Élelmiszer-biztonsági Intézetének professzora.

A növényi alapú étkezés nagyban befolyásolja számos antidiabetikus mechanizmus működését szervezetünkben, mint például a vércukor- és lipidszintet, és a testzsír csökkentését.

Az elemzés „a máj egészségi állapotának szempontjait és a gyulladás egyéb mértékeit vizsgálta, és feltárta, hogy ezek miként kapcsolhatók össze az étrenddel és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával”. Ok-okozati  összefüggést még nem találtak, de annyi biztos, hogy a jelenlegi eredmények stabil alapot biztosítanak a jövőbeli kutatásoknak.

Annyit azonban már biztosan kijelenthetünk, hogy a növényi alapú étrend nagy szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség csökkentésében.

Rovatok