Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag megszavazott egy Magyarország által kezdeményezett határozatot

2023. december 21., csütörtök 11:46

Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag elfogadta azt a Magyarország által kezdeményezett határozatot, amelynek célja az egészségügyi intézmények ivóvízellátásának, szanitációjának és higiéniájának javítása – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán.

„Régóta mondjuk, hogy Magyarország kész kivenni a részét a vízzel kapcsolatos globális kihívások megoldásából, ezek ugyanis súlyos kockázatokat rejtenek, amelyek könnyen újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek” – írta Szijjártó Péter közösségi oldalán.

A magyar határozati javaslat most globálisan is egy lépés lehet azon „megrázó jelenség” felszámolása felé, hogy világszerte minden ötödik egészségügyi intézményben nincs tiszta ivóvíz és megfelelő higiéniai szolgáltatás – közölte a tárcavezető, hozzáfűzve, ez 1,7 milliárd embert érint globálisan, legsúlyosabban a fejlődő országokat.

Mi nagyon sokat invesztáltunk abba, hogy a magyar vízipari, vízkezelési technológiák a lehető legfejlettebbek legyenek, így nyugodtan kimondhatjuk, hogy vízipar és víztechnológia tekintetében Magyarország a világ abszolút élvonalába tartozik

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. Hozzátette, erre alapozva most vezető szerepet tudtak vállalni az ENSZ-ben, és olyan határozatot állítottak össze, amelyhez 54 tagállam csatlakozott társszerzőként a világ minden pontjáról, ami egyértelmű elismerése a magyar törekvésnek.

Ez olyan nemzetközi erőfeszítés, amelynek Magyarország áll az élén, hiszen „az első ENSZ-közgyűlési határozatot sikerült elfogadtatnunk a témában” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Rovatok