Index Vakbarát Hírportál

Rágalmazásért 148 millió dollárnyi kártérítésre ítélték Trump volt ügyvédjét

2023. december 22., péntek 09:24

Rudy Giulliani – New York volt polgármestere, illetve Donald Trump egykori ügyvédje – még a 2020-as elnökválasztás után azt állította, hogy két nő Joe Biden javára elcsalta az elnökválasztást Georgiában, amiért a két nő beperelte. A bíróság 148 millió dolláros kártérítésre ítélte Amerika egykori ügyvédjét, aki továbbra is vallja: a két nő elcsalta az elnökválasztást az államban.

Annak ellenére, hogy Trump egykori ügyvédjét, Rudy Giulianit a georgiai bíróság még múlt héten ítélte 148 millió dolláros kártérítésre, amiért a 2020-as elnökválasztás kapcsán megalapozatlanul híresztelte azt két szavazatszámlálóról, hogy elcsalták a választást, az ügynek még egyáltalán nincs vége.

Ugyanis Giulianit ismét beperelte a két rágalmazott szavazatszámláló nő.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni újjáépítésben New York-i polgármesterként oroszlánrészt vállaló Giuliani – akit e tette miatt illettek az Amerika polgármestere becenévvel – még a 2020-as választások után állította azt Wandrea Mossról és édesanyájáról, Ruby Freemanről, hogy a Georgia fővárosát, Atlantát is magában foglaló Fulton körzetben a két nő a Joe Bidenre adott levélszavazatokat többszörösen számolta meg, hogy végül az államban így győzzön Biden.

Annak ellenére, hogy múlt héten a nyolctagú esküdtszék a két nőnek adott igazat, Giuliani fellebbezett a döntés ellen, majd a bíróság döntése után egy sajtótájékoztatón ismételte meg azon kijelentéseit, ami miatt beperelték – védőügyvédje úgy rántotta el Amerika polgármesterét a mikrofonok elől, hogy újabb kijelentései miatt ne pereljék ismét be.

Ugyanakkor ez nem így lett: a két nő a héten ismét beperelte rágalmazásért Giulianit, amiért megismételte valótlan kijelentéseit.

Továbbá hétfőn azt kérvényezték egy indítványban, hogy a pert elvesztő Giulani ne kapjon harmincnapos haladékot a kártérítés kifizetésére, ugyanis szerintük fennáll a gyanúja, hogy Amerika polgármestere a kifizetés helyett addig megpróbálná elrejteni a vagyonát.

Az indítványnak az ügyben eljáró Beryl Howell bíró helyt adott. Mint azt a határozatában írta, Giuliani figyelmen kívül hagyta a fizetési kérelmeket „anélkül, hogy a visszatérítésre határidő-hosszabbítást, fizetési ütemezést kért volna, vagy valamilyen okra hivatkozva mentséget kért volna arra, hogy a bírósági végzésekben meghatározott határidőig nem fizet” – áll a bíró határozatában.

Ugyanakkor az ügynek még koránt sincs vége: Trump egykori ügyvédje ugyanis fellebbez, ezenkívül kitart amellett, hogy a bíróságon nem volt lehetősége bemutatni a bizonyítékait, ami alapján azt állította a két nőről, hogy elcsalták a 2020-as elnökválasztást az államban.

A két nő egyébként a városias, demokratáknak kedvező, Atlantát is magában foglaló Fulton körzetben dolgozott, ahol Biden a szavazatok 72,57 százalékát szerezte meg, míg az államban összesen 11 779 szavazattal szerzett többet Donald Trumpnál, így a demokrata elnök húzta be az állam 16 elektori szavazatát.

Trump és csapata többször is próbálta megváltoztatni az állam hivatalos eredményét: az egykori republikánus elnök még fel is hívta az állam – egyébként republikánus – választásokért felelős tisztviselőjét, hogy találjon neki valahonnan 11 780 szavazatot – emiatt a kísérlete miatt egyébként büntetőjogi eljárás indult az államban Trump ellen.

A Trump ellen indított eljárásban Giuliani mellett másokat is megvádoltak, köztük szintén az exelnök egykori ügyvédjét, Sidney Powellt, aki bűnösnek vallotta magát, és a vádalku értelmében a többi vádlott ellen tesz majd terhelő vallomást.

(Borítókép: Rudy Giuliani érkezik meg a bíróságra december 15-én, a rágalmazásért elindított tárgyalás utolsó tárgyalónapján. Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images)

Rovatok