Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb a baj, Észak-Korea a tűzzel játszik

2023. december 22., péntek 10:03

Észak-Korea minden valószínűség szerint egy új atomreaktort helyezett üzembe a Jongbjonban működő fő nukleáris komplexumában – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője.

Az ügynökség vezetője szerint forró víz kilépését észlelték, ami arra utal, hogy a reaktor elérte a kritikus állapotát,  a nukleáris láncreakció önfenntartóvá vált. Mióta Phenjan 2009-ben kiutasította a NAÜ ellenőreit, a nemzetközi szervezet főként műholdképek segítségével figyeli meg az országot. Közvetlen hozzáférés nélkül a NAÜ nem tudja pontosan megállapítani a reaktor készültségi fokát.

A NAÜ szerint október óta erős vízkifolyást figyeltek meg a könnyűvizes reaktor hűtőrendszeréből, ami arra enged következtetni, hogy folyamatban van a reaktor üzembe helyezése.

Grossi rendkívül sajnálatosnak nevezte az észak-koreai atomprogram továbbfejlesztését.

Atomtámadást helyeztek kilátásba

Észak-Korea hétfőn indított egy interkontinentális ballisztikus rakétát a Japán-tenger felé, alig egy nappal azután, hogy egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát is kilőtt. A kísérletben részt vevő katonákat a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának székházába hívták meg.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gratulált az interkontinentális ballisztikusrakéta-kísérletben részt vevő katonáknak, és közölte:

Phenjan nem fog habozni, hogy atomtámadást indítson, ha ellenségei „nukleáris fegyverekkel provokálják

– jelentette csütörtökön az észak-koreai állami média.

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun nővére közben az észak-koreai állami hírügynökség közlése szerint külön közleményben bírálta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, amiért hadgyakorlataikkal – amelyeket „egy invázió általános előkészületeinek” nevezett – növelik a feszültséget a térségben.

A nyilatkozatban Kim Jodzsong határozottan elítélte, hogy kedden összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy megtárgyalja az észak-koreai rakétakísérleteket, hangsúlyozta, hogy a rakétakísérletekkel az ország védelmét akarják biztosítani.

Az ENSZ BT keddi ülésén nem született határozat. A tanács 2018 óta nem hozott konkrét intézkedéseket Phenjan ellen az ENSZ határozatainak megsértése miatt, mert a vétójoggal rendelkező állandó tagok közül Kína és Oroszország támogatja Észak-Koreát.

A japán, amerikai és dél-koreai külügyminiszer azonban csütörtökön közös nyilatkozatban ítélte el Phenjan ballisztikusrakéta-kísérleteit, amelyek közleményük szerint „súlyos fenyegetést” jelentenek a regionális és nemzetközi békére és biztonságra.

Rovatok