Index Vakbarát Hírportál

Európa szívét számtalan tömegmészárlás törte már össze

2023. december 22., péntek 17:08

Habár az Egyesült Államok bőven megelőzi az európai országokat a lőfegyverrel elkövetett tömegmészárlások számában, a Reuters gyűjtéséből kiderül, hogy az öreg kontinensen is bőven akad rá példa.

December elején a Guardian adott róla számot, hogy megdőlt a lőfegyverrel elkövetett tömegmészárlások száma az Egyesült Államokban. Az országban idén eddig 38 tömegmészárlás történt – amelyben legalább 203 ember halt meg –, ami meghaladja a korábbi 36 lövöldözéses csúcsot. Mint megírtuk, az elmúlt nyolc évben Csehországban három tömegmészárlás történt: 2015-ben egy férfi nyolc emberrel végzett egy étteremben, míg 2019-ben szintén nyolcan vesztették életüket, amikor egy férfi egy kórházban nyitott tüzet, a csütörtöki Károly Egyetemen történt mészárlás pedig a legtöbb áldozattal járt ezek közül.

Ugyan az Egyesült Államokhoz képest az európai országokban jóval kevesebb a tömegmészárlások száma, a Reuters gyűjtéséből kiderül, hogy az öreg kontinensen is van rá bőven példa.

Félelem költözött Európa szívébe

A Reuters gyűjtésének első esete 1987. májusába repíti vissza az olvasót, amikor Belgiumban Michael Van Wijnendaele megsebesítette saját apósát, és ámokfutást rendezett a Brüsszeltől délre fekvő Bogaarden mezőgazdasági településen. Az elkövető lelőtte magát, miközben a rendőrség megpróbálta megadásra bírni, miután hat másik embert megölt. A hírportál a következő esetekkel folytatja:

A prágai eset fejleményeit az Index folyamatosan nyomon követi, a legfrissebb hírekért kövesse oldalunkat. 

Rovatok