Index Vakbarát Hírportál

Győzködni kellett II. Erzsébetet, hogy legkedvesebb helyén töltse utolsó napjait

2023. december 22., péntek 11:05

A királyi családnak szó szerint meg kellett győznie II. Erzsébetet arról, hogy kedvenc helyén, Skóciában töltse utolsó napjait. A néhai királynő attól tartott, a későbbiekben csak megnehezítené családtagjainak az ott töltött időt, ha ott érné a halál. Végül lánya győzte meg, hogy kényelme sokkal fontosabb másoknál, tekintve, hogy egy élethosszig tartó szolgálatot tett nekik is, és az országnak is.

II. Erzsébet brit uralkodó 2022. szeptember 8-án halt meg Skóciában, a Balmoral kastélyban. Halálával egy meghatározó korszak ért véget a brit monarchia történetében, tekintve, hogy 70 évig ült az Egyesült Királyság trónján.

Lánya, Anna hercegnő mesélt a királynő utolsó napjairól egy BBC dokumentumfilmben, amiben elmondta, „győzködni kellett arról, hogy ne akarjon gyakorlati kérdésekben dönteni, és ne a praktikusságra koncentráljon, hanem saját kényelmére”.

A királynő ugyanis nem tervezte meghosszabbítani éves balmorali vakációját, azonban családja – tekintve, hogy egészsége egyre csak romlott – nyomatékosan kérte, maradjon a skót kastélyban. Anna hercegnő elmondása szerint II. Erzsébet legnagyobb félelme az volt, hogy „megcsúfítja a hely emlékét családtagjai számára, ha ott éri a halál” – írja a The Telegraph.

Mindig is nagyon szerettük Balmoralt. Fiatalkorunkban sok időt töltöttünk ott, és valószínűleg sokkal önállóbb életet éltünk, mint bárhol máshol. Azt hiszem, volt egy pillanat, amikor úgy érezte, hogy nehezebb lenne, ha Balmoralban halna meg. Azt hiszem, megpróbáltuk meggyőzni, hogy ez ne legyen része a döntési folyamatnak. Szóval remélem, hogy végül úgy érezte, hogy ez volt a helyes, mert így tettünk

– fogalmazott a hercegnő. Anna hercegnő volt az egyetlen családtag, aki végig ott volt az uralkodó mellett, a többiek csak az utolsó pillanatokban érkeztek meg – kivéve Károly királyt és a sussex-i hercegi házaspárt, mivel ők késve érkeztek.

A hercegnő felidézte a Szent György-kápolnában történt pillanatot, amikor leemelték a koronaékszereket a néhai királynő koporsójáról.

Amikor levették a koronát a koporsóról, furcsa módon megkönnyebbülést éreztem. Azt, hogy ennyi volt, vége, tovaszállt a felelősség

– fogalmazott.

A bátyjáról szólva – aki ezt a pillanatot követően azonnal király lett – hozzátette,

hogy őszinte legyek, nem vagyok benne biztos, hogy bárki is fel tud készülni egy ilyen változásra, legalábbis nem könnyen. Aztán megtörténik a változás, és te belemész, hogy »oké, most már bele kell vágnom«

A dokumentumfilm a kulisszák mögötti felvételeket is megosztja a király májusi koronázására való felkészüléséről.

A hercegnő az egyetlen olyan tagja a királyi családnak, akivel a film gyártói interjút készíthettek. A walesi herceg és Edinburgh hercege is feltűnik a felvételeken, Sussex hercegének és York hercegének viszont nyoma sincs.

A dokumentumfilm december 26-ától lesz elérhető a BBC tévécsatornán.

Rovatok