Index Vakbarát Hírportál

Az oroszoknak kémkedett a német titkosszolgálat egyik vezetője

2023. december 23., szombat 20:47

A két gyanúsított akár élete végéig is börtönben maradhat.

Szerda óta Németország legveszélyesebb kémjei állnak a berlini fellebbviteli bíróság előtt. Az ügyészség különösen súlyos ügyben hazaárulással vádolja Carsten L.-t és bűntársát, a gyémántkereskedő Arthur E.-t − írja a Bild

A tárgyalás megkezdése előtt a biztonságiak detektorokkal járták végig a tárgyalótermet, poloskák után kutatva. Az újságíróknak a tárgyalás megkezdése előtt le kellett adniuk a fényképezőgépeket, mobiltelefonokat és tollakat, és a bíróság saját íróeszközöket adott nekik.

Az oroszok többet akartak

Carsten L. a Bundeswehr ezredese volt, ezután pedig a berlini Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) biztonsági osztályát vezette, 6500 alkalmazott tartozott alá. Egy Arthur E. nevű gyémántkereskedő és egy szökésben lévő orosz üzletember állítólag pénzt ajánlott neki,

ha titkosszolgálati információkat szolgáltat ki az ukrajnai háborúval összefüggésben. 

A nyomozók szerint az orosz üzletember állítólag közvetlen kapcsolatban állt az orosz belföldi titkosszolgálattal, az FSZB-vel. Az információk „mindkét országnak jót tehetnek” − mondta állítólag az üzletember az ezredesnek.

Az egyik találkozóra a bajorországi Starnbergi-tó egyik strandklubjában került sor. A vádirat szerint az ezredes ezután – egy belső szivárogtatás vizsgálatának ürügyén – hozzáférést szerzett a BND adathordozóihoz.

Október 3-án és 4-én összesen négy fájlt töltött le a kormányzati számítógépről. Ezek az ukrán taktikára, a háború menetére és a veszteségekre vonatkozó érzékeny adatokat, valamint a biztonság szempontjából fontos műveletekre vonatkozó információkat tartalmaztak. A vád szerint Carsten L. ezeket kinyomtatta, vagy lefényképezte a monitorról. A dokumentumokat állítólag átadta Arthur E.-nek.

Az ügyész szerint október 15-én a gyémántkereskedő Münchenből Isztambulon keresztül Moszkvába repült, ahol találkozott két FSZB-ügynökkel − és átadta az anyagot a moszkvai Marriott Hotelben. Az FSZB láthatóan elégedett volt, és három előkészített mobiltelefont adott Arthur E.-nek, amellyel további dokumentumokat fényképezhetett le. Úgy tudni, hogy a mobiltelefonokra titkosítóprogramokat telepítettek.

A gyémántkereskedő visszautazott Münchenbe, és állítólag átadott az ezredesnek egy listát, amelyen 12 kérdés szerepelt Ukrajnáról − többek között fegyverekről és taktikáról −, amelyekre Carsten L.-nek kellett válaszolnia. Carsten L. és Arthur E. állítólag több mint 850 ezer eurót kapott szolgálatáért.

Az ezredes titkos üzeneteket küldött a börtönből

Carsten L.-t 2022. december 21-én Berlinben letartóztatták hazaárulás gyanújával, jelenleg a moabiti börtönben van őrizetben.

Állítólag egy rabtársán keresztül titkos üzeneteket küldött az Egyesült Államokban letartóztatott gyémántkereskedőnek. Állítólag így utasította Arthur E.-t:

Mindent vissza kell vonnod. Soha nem voltál az FSZB-ben. Soha nem adtam át neked semmit. Ők töltötték fel a fájlokat. A CIA és az FBI adott mindent a szádba. Tagadj mindent, különben legalább nyolc évet kapsz. 

Arthur E. állítólag terjedelmes vallomásokat tett a rendőrségnek, de a Bundeswehr ezredese mindeddig hallgatott a vádakról.

A tárgyalást félbeszakították, mert az ügyészség kérte, hogy a nyilvánosságot zárják ki, amikor a konkrét vádpontokat felolvassák. Ezt azzal magyarázták, hogy olyan, „rendkívül érzékeny tartalmakról van szó, amelyek veszélyeztetnék a szövetségi köztársaság biztonságát”.

(Borítókép: Carsten L. és Arthur E. 2023. december 13-án. Fotó: Odd Andersen / Pool / Reuters)

Rovatok