Index Vakbarát Hírportál

Aprópénzért eladták, majd kiderült, hogy milliárdokat ér ez a műtárgy

2023. december 23., szombat 15:44

A nyolcvanas éveiben járó francia házaspár lomnak gondolta a maszkot, ezért olcsón eladták.

Az eladás érvénytelenítéséért perelt, de a bíróság döntése alapján nem kaphatja vissza a különösen értékes afrikai maszkot az a francia házaspár, akik még 2021-ban adták el azt egy ószeresnek – írta a Guardian nyomán az Economx. A műtárgyat szerette volna visszakapni az egykori készítő törzse is, hiába.

A 88 éves férfi és 81 éves felesége a valós érték ismeretének hiányában 150 euróért (57 ezer forint) adta el a szóban forgó afrikai maszkot egy ócskásnak,

aki később 4,2 millió eurót (1,6 milliárd forint) kapott érte egy árverésen.

A férfi nagyapja kormányzóként hozott haza műtárgyakat Afrikából Franciaországba az huszadik század elején és a házaspárnál viszonylag sok limlom gyűlt össze. A bíróság szerint a tulajdonosok nem becsültették fel a műtárgyakat, annak ellenére, hogy tudták, honnan származnak. Megállapították továbbá, hogy a használtcikk-kereskedő nem próbálta félrevezetni az idős házaspárt, mert a tárgy pontos értékét ő sem ismerte – arról egy montpellier-i aukciósház szakértője állított ki később értékbecslést. A kereskedő ezért az eladást követően 300 ezer euró (115 millió forint) kifizetését is felajánlotta a párnak.

A fang népcsoporthoz köthető maszk, amelyből csak nagyon kevés létezik a világon, a 19. századból származik Gabonból, és rendkívül értékes. Az ügybe a Közép-Afrika nyugati partján fekvő ország hivatalos képviselői is bekapcsolódott felperesként lépett fel a ritka álarc visszaadását követelve, a bíróság azonban az ő keresetüket is elutasította. 

Rovatok