Index Vakbarát Hírportál

A lengyel elnök megvétózta a közmédiát érintő törvénymódosítást

2023. december 23., szombat 22:04

Andrzej Duda lengyel államfő szombaton bejelentette, hogy vétót emel a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítő jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati médiát érintő intézkedései miatt – írja az MTI.

A jogszabály 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást irányoz elő a közmédia számára. Andrzej Duda az X közösségi platformon közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot „az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének” körülményei között.

Az államfő szerint először a közmédiát „tisztességesen és a joggal összhangban rendbe kell tenni”. Bejegyzésében a lengyel államfő arról is tájékoztatott, hogy az ünnepek után haladéktalanul benyújtja a szejmnek saját törvénytervezetét, amely megtartja a tanárok fizetésemelésére és a költségvetésben szereplő többi kiadásra vonatkozó előirányzatokat.

Andrzej Duda felszólította Szymon Holowniát, a szejm és Malgorzata Kidawa-Blonskát, a szenátus elnökét, hogy

sürgősen hívják össze mindkét ház rendkívüli ülését a tervezet megvitatására és elfogadására „még ebben az évben”.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem fogadható el a közmédia finanszírozása a parlamenti többség által megszavazott kiegészítő jogszabály révén.

Rovatok