Index Vakbarát Hírportál

Sokan mennek hétvégén a hegyekbe idén is

2023. december 23., szombat 08:51

Teltháztól jelentettek a Magas-Tátrában található szállodák tulajdonosai. Szilveszterre telnek meg teljesen a hegyvidéki szálláshelyek, de karácsonykor is 70 százalékos lesz kihasználtságuk. A tulajdonosok elmondása szerint nemcsak a síelni vágyók látogatják meg a Tátrát az ünnepekre, hanem azok is, akik egy kis elvonulásra vágynak a világtól.

Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a Magas-Tátra, mint ünnepi desztináció. Leginkább szilveszterre szólnak a foglalások, de már a következő év első hónapjait is töltögetik a vendégek, a szálloda tulajdonosok elmondása szerint. 

„A legtöbb sípálya december eleje óta üzemel, szombattól pedig a tátralomnici síközpontban is elindultak a felvonók” – írja azInfostart. A Magas-Tátrai Síközpontok üzemeltetőjének szóvivője elmondta,

a tátralomnici síközpont mellett a Csorba-tói és az ótátrafüredi sípályák már jóval korábban megnyitottak.

Bíznak a kedvező hóviszonyokban, és arra számítanak, ha ilyen marad az időjárás, akkor igazán nag érdeklődésre számíthatnak a következő hetekben, hónapokban. Lucia Blašková, a magas-tátrai turisztikai desztinációs menedzsment vezetője úgy fogalmazott,

a szobafoglalások nagy része már januárra, illetve februárra érkezik. A lengyeleknél januárban kezdődik az iskolai szünet, nálunk valamivel később, de mivel ez régiónként változó, ezért elhúzódik márciusig.

Jelenleg összesen nyolc kilométer hosszúságú sípálya áll a vendégek rendelkezésére, valamint négy felvonó, és ami a legkedvezőbb az egészben, az a 60 centiméteres hóréteg, ami a lejtőket borítja. 

Napijegyek és szabályok

A síelés mellett túrázásra is van lehetőség, azonban a hegymászók biztonsága érdekében új szabályokat hoztak a lavinaveszélyre való tekintettel, ami december 15-től április 15-ig van érvényben. Az új szabály szerint a síalpinizmus ebben az időintervallumban engedélyezett, az arra kijelölt területeke. 

A síhegymászóknak mostantól indulás előtt regisztrálniuk kell, és rendelkezniük kell olyan érvényes tagsági kártyával, melyet valamelyik állam országos hegymászó szövetsége állított ki.

A regisztrációra szolgáló űrlap online, a Tátrai Nemzeti Park honlapján érhető el, de az Országos Hegyimentő Szolgálat applikációján keresztül is lehetőség van a túra bejelentésére. Emellett a személyi igazolvány bemutatása is szükséges – írták.

Rovatok