Index Vakbarát Hírportál

Nagyon inog a szék a német kancellár alatt

2023. december 23., szombat 05:55

Scholz kancellár masszívan veszít a támogatottságából, a kormánykoalícióval kritikus Söder és Wagenknecht népszerűsége növekszik. Az emberek kormány iránti elégedetlenségének egyik lehetséges oka: a bevándorlás kérdése.

A színes koalíciónak vége − aligha lehet másképp jellemezni a német polgárok jelenlegi véleményét a hivatalban lévő szövetségi kormányról. A megkérdezettek mindössze egynegyede értékelte „inkább jónak” vagy „nagyon jónak” a munkáját, mintegy 70 százalékuk adott negatív szavazatot (39 százalék „inkább rossz”, 32 százalék „nagyon rossz”). A számok a pártpreferenciától függően nagyban eltérnek, a kritikusok 58 százalékkal a kormánypárt, az FDP támogatóit is felülmúlják − írja a Spiegel Politics

A Spiegel a politikusok kedveltségét mutató rangsorában decemberben a kancellár bukta a legnagyobbat: Olaf Scholz (SPD) 14 százalékpontot veszített a támogatottságából, és a lista második felébe esett vissza. Annalena Baerbock (Zöldek) és Nancy Faeser (SPD), a koalíció két másik prominens képviselője szenvedett komoly veszteségeket, Boris Pistorius védelmi miniszter (SPD) viszont megtartotta első helyét a szövetségi elnök mögött.

A győztes oldalon egy nagyon egyenlőtlen páros áll, de egyesíti őket a szövetségi kormány kemény bírálata: Markus Söder miniszterelnök és CSU-vezető hét százalékpontot, a kijelölt pártalapító, Sahra Wagenknecht pedig akár nyolcat is szerezhet.

Érdekes a kancellárjelölt megválasztása az unión belül: Söder egyértelműen megelőzi az olyan lehetséges ellenfeleit, mint Friedrich Merz vagy Hendrik Wüst (mindketten CDU ). Azonban Wüst is nyerhet. A legtöbb válaszadó nem ismeri a hesseni választás győztesét, Boris Rheint (CDU). Annak felmérésére, hogy miként változik a politikusok népszerűsége és ismertsége, a Verian Germany közvélemény-kutató intézet mintegy 950 embert kérdezett meg telefonon.

Két adat arra, hogy miért ilyen negatív jelenleg a hangulat a kormánykoalícióval kapcsolatban: a megkérdezettek csaknem kétharmada szerint „túl sok” a bevándorló Németországban.

A polgárok meglehetősen pesszimisták saját pénzügyi helyzetüket illetően: 45 százalékuk úgy véli, hogy személyes költségvetése 2024-ben „inkább romlani fog”.

Pontosan tíz évvel ezelőtt a Spiegel már feltette ezt a kérdést: akkor az optimizmus és a pesszimizmus egyensúlyban volt a megkérdezettek között.

(Borítókép: Olaf Scholz 2023. december 13-án. Fotó: Michele Tantussi / Getty Images Hungary)

Rovatok