Index Vakbarát Hírportál

Törökország véres megtorlásba kezdett

2023. december 24., vasárnap 07:32

A török védelmi minisztérium közlése szerint 12 katonát vesztettek a Kurdisztáni Munkáspárttal szembeni harcokban. Törökország válaszul csapást mért a kurd terrorszervezet állásaira Szíriában és Észak-Irakban.

„A török légierő légicsapásokat hajtott végre Észak-Irakban és Szíriában, ahol megsemmisítette a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 29 célpontját, azt követően, hogy az elmúlt két napban 12 katonánk halt meg Észak-Irakban” – közölte szombaton a török védelmi minisztérium.

A török védelmi minisztérium szerint a hadműveleteket Észak-Irakban és Szíriában hajtották végre, és a célpontok között olyan bázisok, óvóhelyek és olajipari létesítmények voltak, amelyeket feltételezhetően a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai használnak. Korábban a védelmi minisztérium azt közölte, hogy az elmúlt két napban 12 török katona vesztette életét a PKK fegyvereseivel való összecsapásokban Észak-Irakban – írja a Reuters

A török védelmi minisztérium szerint a kurd szervezet 16 harcosát semlegesítették az elmúlt napok összecsapásaiban. A Kurdisztáni Munkáspárt, amelyet Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősített, 1984-ben fogott fegyvert a török állam ellen.

A török hadsereg időszakonként támadást hajt végre a kurd fegyveresek ellen Irak északi részén és Szíriában, és jelentős fegyveres erőt állomásoztat a térségben. A török védelmi minisztérium közlése szerint év eleje óta a Kurdisztáni Munkáspárt 2120 fegyveresét ölték meg, főként Észak-Irakban és Szíriában.

Rovatok