Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyok, amelyek megváltoztatták a világot

2023. december 25., hétfő 07:50

Ezek voltak a legfontosabb ünnepi események a globális diplomáciában.

Kim Dzsongil halála előtt az utolsó nagy sztori Észak-Koreából a karácsonyi fényekkel volt kapcsolatos. Észak-Korea nem várt következményekre figyelmeztette Dél-Koreát, ha a határuk közelében kivilágít egy karácsonyfa alakú tornyot. A jelek szerint „pszichológiai hadviselésről” van szó – ez a szokásos észak-koreai szakzsargon minden olyan dologra, amit pimasznak vagy provokatívnak tartanak.

Az immár többéves koreai karácsonyi fénydráma a karácsonyi diplomácia egyik legkülönösebb története, de aligha az egyetlen. A történelemben ugyanis számos olyan nemzetközi esemény történt, amelyben ez a téli ünnep – akár időzítésében, akár hagyományaiban – szerepet játszott. Íme néhány eset, amikor a karácsony meghatározta a nemzetközi kapcsolatokat, a The Atlantic összeállítása. 

A trentoni csata mítosza

1776 telén, alacsony morállal, George Washington tábornok csapatai december 25-én átkeltek a Delaware folyón, és bevonultak New Jersey-be. Másnap reggel megtámadták és legyőzték a Trentonnál állomásozó, britek által felbérelt hesseni erőket. A trentoni csatáról szóló népszerű beszámoló szerint a hesseniek a karácsonyi ünnepségek miatt részegek voltak. A történészek ezt vitatják. David Hackett Fischer, a Brandeis professzora Washington's Crossing című könyvében azt állítja, hogy ezt a verziót a brit tisztek és lojalisták terjesztették, hogy ezzel magyarázzák a kínos vereséget. Az is hihetőnek tűnik, hogy a 25-i hesseni kényeztetésről szóló pletykák Washington csapatai között keringhettek, javítva a hangulatot a csata előtt.

XII. Pius pápa 1942-es karácsonyi beszéde 

A Vatikánt mind a rádióbeszéd előtt, mind utána bírálatok érték, amiért nem ítélte el a zsidók kiirtását, amely 1942-re a szövetséges tisztviselők és diplomaták körében már közismert volt. Ez a december 24-i beszéd a háborúról, valamint – burkoltan – a népirtásról is szólt, bár kevés konkrétummal. A II. világháborúra adott vatikáni válaszról szóló vita egyik kulcsszövegévé vált. 

A Brink Hotel felrobbantása Saigonban

A vietnámi háború idején egy Saigon központjában lévő hatemeletes szállodában amerikai tiszteket szállásoltak el. Miután Francis G. Brink tábornok, az első amerikai parancsnok Vietnámban öngyilkosságot követett el washingtoni látogatása során, a szállodát a lakók az ő tiszteletére nevezték át. 1964. december 24-én két, a délvietnámi hadsereg egyenruháját viselő vietkong harcos Saigonba és a Brinkhez hajtott, két autójuk egyikének csomagtartójában egy 200 kilós töltettel. Leparkolták az autót a szálloda alatti garázsban, és egy közeli kávézóba vonultak, ahol 17:45-kor végignézték a hatalmas robbanást. Két amerikai tiszt meghalt és 38-an megsebesültek.

Nguyen Thanh Xuan, a robbantást végrehajtó két férfi egyike évekkel később a PBS egyik különkiadásában így nyilatkozott:

Parancsnokaink azt a parancsot adták, hogy akkor támadjuk meg a helyet, amikor a legtöbb amerikai van ott. És pontosan úgy történt, ahogyan számítottunk rá, hiszen a Brink's Hotelben voltak, hogy megtervezzék karácsonyi programjaikat."

Az Apollo 8 karácsony esti adása

Ebben az 1968-as élő televíziós eseményben az Apollo 8, az első emberes Hold-küldetés legénysége a Földről és a Holdról készült fotókat mutatott be az űrsiklóról, és felváltva olvastak fel a Teremtés könyvéből. A karácsony esti közvetítés amellett, hogy fantasztikus televíziós élményt nyújtott, az amerikai–szovjet űrverseny kontextusában zajlott, amelyben az Egyesült Államok akkor még nagyrészt lemaradásban volt. Bár a vallásos felolvasás akkoriban kevésbé volt helytelen, mint ma, mégis elég figyelemre méltó volt ahhoz, hogy az első alkotmánymódosítás megsértésére hivatkozva azonnal pert indítsanak – amelyet aztán gyorsan el is utasítottak.

Az űrhajósok fő üzenete az amerikai nézők számára valóban a „boldog karácsonyt” jelenthette, de az epizód nem mentes az ideológiai és politikai árnyalatoktól. A Szovjetunió végül is egy ateista állam volt, akárcsak ma Észak-Korea. Ha a karácsonyi fények egy határon ma „pszichológiai hadviselésnek” tekinthetők, akkor az 1968-ban bibliaolvasást sugárzó diadalmas űrutazók bizonyára szintén annak minősülhettek.

(Borítókép: Karácsonyi vásár Berlinben 2023. december 5-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok