Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő hideghullám tarolta le Pekinget

2023. december 25., hétfő 17:11

A mérések kezdete, vagyis 1951 óta a leghosszabb hideghullámot regisztrálták Pekingben. A hőmérséklet hosszú napok óta először emelkedett nulla Celsius-fok fölé.

Azt követően, hogy Pekingben december 11-én fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, több mint 300 órán keresztül maradt nulla Celsius-fok alatt a hőmérő higanyszála. A CNN szerint decemberben egy nagyon erős hideghullám söpört végig Kína nagy részén. A hideghullám a városok fűtési kapacitásait is a végsőkig feszítette. 

Kína középső részén, Henan tartományban többször is meghibásodott a fűtési rendszer. Jiaozuo városában a fűtés részben leállt, miután pénteken a Wanfang erőműben meghibásodás történt.

A problémát szombaton sikerült megoldani, a fütés már nagy valószínűséggel újraindult. A tartomány két másik városa, Puyang és Pingdingshan pénteken leállította a fűtést a legtöbb kormányzati épületben és állami tulajdonban lévő vállalatnál, hogy a kórházak, iskolák és lakóépületek korlátozott fűtési kapacitásait részesítsék előnyben. 

A hideg időjárás a fővárosban, Pekingben napokkal ezelőtt kezdődött és balesethez vezetett, mert több száz utast kellett kórházba szállítani, miután két metrószerelvény összeütközött egy forgalmas metróvonalon erőteljes havazás idején. 

(Borítókép: Egy nő sétál az utcán Peking központi üzleti negyedében (CBD) egy hideg téli napon Pekingben, Kínában 2023. december 18-án. Fotó: Tingshu Wang / Reuters)

Rovatok