Index Vakbarát Hírportál

Olaszországban nem tolerálják a pakisztáni „becsületgyilkosságot”

2023. december 25., hétfő 10:08

Egy olasz bíróság életfogytiglani börtönre ítélt egy pakisztáni házaspárt, akik végeztek 18 éves lányukkal, mert elutasította, hogy férjhez menjen az általuk kiszemelt vőlegényhez.

Szaman Abbász földi maradványait tavaly novemberben fedezték fel egy észak-olaszországi tanyán – másfél évvel eltűnése után. Apját, Sabbárt Pakisztánban tartóztatták le, és kiadatási kérelem alapján augusztusban adták át az olasz hatóságoknak.

Az anyát, Názia Sáhint a távollétében ítélték el. A feltételezések szerint hazájában bujkál.

„Soha életemben nem feltételeztem, hogy megölöm a lányomat” – idézte a BBC az apának a bíróság előtt tett szenvedélyes vallomását.

A tizenéves lány nagybátyja – bűnrészesként – 14 évet kapott, az áldozat két unokatestvérét azonban felmentették.

Szaman Abbásznak a pakisztáni törzsi szokások alapján elkövetett „becsületgyilkossága” sokkolta Olaszországot. Eltűnése után a helyi iszlám közösségek szövetsége fatvát, vallási határozatot volt kénytelen kiadni, amelyben elutasította a kényszerházasságokat. Korábban Pakisztánban is az iszlám vallással ellentétesnek minősítették a bűncselekményt, ez azonban nem csökkentette a könyörtelen gyilkosságok számát.

Az olaszországi áldozat 2016-ban érkezett családjával Novellarába. Nem sokkal később egy fiúval kezdett randevúzni. Hiába volt „földi”, pakisztáni ő is – a lány szüleinek éktelen haragját az váltotta ki, hogy Bolognában a nyílt utcán csókolóztak, és ezt egy fotón is megörökítették.

Nem engedelmeskedett

A szülők ezzel szemben azt várták el, hogy lányuk 2020-ban hazautazzon, és az általuk kiválasztott vőlegényhez menjen feleségül. Szaman ezt visszautasította.

Utána hónapokig a szociális szolgálat oltalmában élt, 2021 áprilisában – szülei záporozó kéréseire – mégis visszatért hozzájuk Novellarába. Az ügyészek szerint lóvá tették.

A térfigyelő kamerák csendőrség által közzétett felvételein az Abbász család három tagja 2021. április 29-én egymás mögött vonul – az egyikük egy ásóval a kezében. Másnap Szaman – szülei kíséretében – elhagyta a családi házat. Valószínűleg ez volt az utolsó nap az életében.

Holttestét másfél évvel később találták meg egy tanyán, nem messze a család lakóhelyétől. A nagybátyja fedte fel, hol temették el. A halottkém szerint vélhetően fojtogatás következtében eltört a lány nyakcsontja.

A nem megfelelő öltözék is végzetes következményekkel járhat

A lány eltűnése után szülei azonnal hazautaztak Pakisztánba, míg a nagybácsi és a két unokatestvér Franciaországba, illetve Spanyolországba menekült. A nagybácsit Párizsban vették őrizetbe még 2021-ben, a következő évben pedig az apát, akit augusztus utolsó napján adtak ki Olaszországnak. Az anya eltűnt, így távollétében ítélték el cinkosaival együtt.

Hasonló, pakisztáni becsületgyilkosságot Olaszországban már korábban is elkövettek.

A kegyetlen szokás törzsi hagyományból származik, amely szerint egy nővel végezhetnek, ha szégyent hoz a családra.

A becsületgyilkosság leggyakoribb oka az eltervezett házasság megtagadása vagy a nő megerőszakolása, szexuális bántalmazása. A szabályok idővel lazultak. Ma már nem megfelelőnek tartott öltözékért vagy engedetlenségért is megölhetnek egy lányt.

Csupán Pakisztánban évente több száz nő válik becsületgyilkosság áldozatává, de a kegyetlen rítusra az egész térségben akad példa.

(Borítókép: Egy pakisztáni férfi tüntet Karacsiban 2008. szeptember 1-én. Fotó: Asif Hassan / AFP)

Rovatok