Index Vakbarát Hírportál

A Daihatsu autók gyártása is leáll a Toyota-botrány miatt

2023. december 26., kedd 12:12

Legalább egy hónapra leáll a japán Daihatsu autók gyártása, mivel a Toyotához tartozó cég legtöbb modelljét érinti a biztonságiteszt-botrány.

Az NHK japán televíziós csatorna beszámolója szerint kedden az Oszakában található legnagyobb üzemében is leállt a termelés, miután a három másik gyárában már az előző napokban felfüggesztették a gyártást. 

A Daihatsu napi átlagban 4000 autót gyártott Japánban, ahol áprilisban mintegy 9000 alkalmazottat foglalkoztatott. A március végével záródott pénzügyi évében mintegy 870 ezer járművet készített.

A vállalat a múlt héten közölte, hogy összesen 64 modellje érintett a biztonsági tesztek hamisítási botrányában, emiatt döntöttek a termelés felfüggesztéséről és a kiszállítások leállításáról Japánban és a határokon kívülre.

A Daihatsu-botrány komoly csapás a mintegy 8 ezer beszállítóra, és rontja majd az anyacég, a Toyota Motor Corp. eredményét – írja az MTI. A Daihatsu ígéretet tett arra, hogy kompenzálja közvetlen beszállítóit, a termelés szüneteltetése alatt pedig kifizeti alkalmazottjai bérének egy részét.

Egymillió járművet már vissza kellett hívni

Mint korábban megírtuk, a Toyota egymillió járművet hívott vissza az Egyesült államokban a 2020–2022 között gyártott modelljei közül a légzsákokkal kapcsolatos problémák miatt. Az indoklás szerint az utasérzékelő rendszer érzékelőjének meghibásodása az első utasülésen rövidzárlathoz vezethet, aminek következtében a légzsákok nem nyílnak ki, ami sérüléshez vezethet.

Az említett okok miatt az alábbi modelleket vizsgálják felül, szükség esetén pedig javítják azokat:

A Daihatsunál azonban az összes modell érintett, ezért a probléma felülvizsgálásáig és kiküszöböléséig nemcsak a forgalmazás, de a komplett gyártósor is leáll. 

Rovatok