Index Vakbarát Hírportál

Izrael minden idők legnagyobb beruházására készül

2023. december 26., kedd 15:03

Az izraeli kormány beleegyezett abba, hogy 3,2 milliárd dollár támogatást nyújt az amerikai Intel cégnek egy új, Izrael déli részén megépülő 25 milliárd dolláros összköltségű chipgyár megépítéséhez. Ez lesz minden idők legnagyobb vállalati beruházása Izraelben.

A bejelentés csaknem 2 százalékos pluszba lökte az Intel részvényárát az amerikai Nasdaq piac keddi tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésében. Pat Gelsinger vezérigazgató alatt az Intel dollármilliárdokat fektetett be gyárak építésére három kontinensen, hogy helyreállítsa vezető szerepét a chipgyártás területén és hogy jobban felvehesse a versenyt olyan nagy riválisokkal, mint az AMD, a Nvidia és a Samsung.

Az Intel több mint 30 milliárd eurót tervez befektetni két magdeburgi chipgyártó üzem fejlesztésére, amihez a német kormány komoly támogatásokat ígért.

Az Intel tavaly bejelentette, hogy akár 100 milliárd dollárt is befektet a világ potenciálisan legnagyobb chipgyártó komplexumának megépítésébe az amerikai Ohióban, miközben a rivális Samsung és a tajvani TSMC szintén nagy beruházási terveket vázolt fel az Egyesült Államokban.

Rovatok