Index Vakbarát Hírportál

Robbanás történt Izrael újdelhi nagykövetsége közelében

2023. december 26., kedd 17:55

Robbanás történt kedden Izrael újdelhi nagykövetségének közelében, a detonációban a diplomáciai képviselet személyzete nem sérült meg. Ezzel megközelítőleg egy időben India közölte: három hadihajót küld az Arab-tengerre elrettentés gyanánt, egy kereskedelmi hajót ért dróntámadást követően – számolt be az MTI.

Izrael indiai nagykövetségének szóvivője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az indiai rendőrség és biztonsági szolgálatok vizsgálják a nagykövetségen történt robbanás körülményeit. Az izraeli külügyminisztérium tájékoztatása szerint a nagykövetségen dolgozók közül senki sem sérült meg, az izraeli hatóságok pedig együttműködnek az indiai partnerszervezetekkel, hogy kiderítsék a robbanás okát.

Nem ez volt az első eset: 2021 januárjában kisebb pokolgép robbant Izrael újdelhi nagykövetsége közelében, áldozatok akkor sem voltak. Egy izraeli tisztségviselő akkor arról beszélt, hogy a zsidó állam terrorcselekményként kezeli az ügyet.

India hadihajókat küld az Arab-tengerre

Mindeközben az indiai haditengerészet közölte: az ország három hadihajót küld az Arab-tengerre egy kereskedelmi hajót ért dróntámadást követően, elrettentés gyanánt.

A libériai zászló alatt hajózó Chem Pluto nevű olajat és vegyianyagot szállító tankert szombaton érte támadás mintegy 370 kilométerre az indiai partoktól. A legénységnek sikerült eloltania a keletkezett tüzet, áldozatok nincsenek. 

A történteket követően az indiai parti őrség Mumbai kikötőjébe kísérte a tankert, amely Szaúd-Arábiából szállított nyersolajat a dél-indiai Mangaluruba – ismertette a védelmi minisztérium Újdelhiben. India még mindig nagyban támaszkodik a közel-keleti olajszállítmányokra, dacára annak, hogy az ukrajnai háború óta nagyobb mennyiségben vásárol az energiahordozóból Oroszországtól is.

Rádzs Nath Szingh védelmi miniszter – akit a helyi PTI hírügynökség idézett – hangsúlyozta, hogy vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, ki a felelős a támadásért.

Az amerikai védelmi minisztérium Iránt vádolja a történtekért, az iráni külügyi tárca azonban visszautasította ezeket a vádakat.

A gázai övezeti háború kirobbanása óta a teheráni vezetés hátszelét élvező jemeni húszi lázadók fokozták támadásaikat kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren. Szombaton az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka figyelmeztette az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy további nemzetközi hajózási útvonalakat blokkolhatnak.

Rovatok