Index Vakbarát Hírportál

Agyafúrt módszerrel csalnak ki pénzt a parkoló autósoktól

2023. december 26., kedd 13:58

Rafinált trükkel próbálkoznak a kiberbűnözők Olaszországban: QR-kóddal és hamis rendőrségi portállal igyekeznek pénzt lenyúlni a parkoló autósoktól.

Olaszországban a bűnözők agyafúrt módszerrel igyekeznek pénzhez jutni: QR-kód segítségével károsítják meg a parkoló autósokat. Erre a fajta átverésre már egy új szó is született. A QR és phishing (fishing, azaz halászat) szavakból létrehozott quishing kifejezés olyan tevékenységre utal, amelynek célja az érzékeny adatok megszerzése.

Ennek egyik variációja, hogy a csaló egy szórólapot hagy az áldozat autóján a helyi önkormányzat nevében. A papír elég hitelesnek tűnik, hiszen fel van tüntetve rajta a közlekedési szabálysértés, a közlekedésszabályzat ide vonatkozó cikkelyének a hivatkozása, valamint a fizetendő összeg és a QR-kód is – számolt be a vezess.hu az olasz Le Iene lap alapján. 

A QR-kód beolvasása után egy hamis, a rendőrség oldalát szimuláló felület tűnik fel az áldozat telefonján. Az oldal a kereszt- és vezetéknevet, a hitelkártyaszámot, a biztonsági kódot és egyéb adatokat kér. Aki megadja ezeket, annak oda a pénze. Paolo Dal Checco számítógépes tanácsadó az olasz lapnak azt mondta:

A QR-kódok olyan szoftverek letöltéséhez vezetnek, amelyek pénzátutalásokat végezhetnek, zárolhatják az okostelefont, és váltságdíjat követelhetnek, lehallgathatják a beszélgetéseket és még sok minden mást.

A megoldás az lehet, ha a Google-ban rákeresünk a rendőrség oldalára, és megnézzük, hogyan is néz ki a felületük valójában.

Rovatok