Index Vakbarát Hírportál

Hiába romlik az egészségügyi állapota, folytatja az éhségsztrájkot a szerb ellenzéki vezető

2023. december 26., kedd 20:08

Marinika Tepic már kilenc napja nem evett és naponta csak kétszer fogyaszt folyadékot intravénásan. Azonban hiába kérik az orvosok arra, hagyjon fel az éhségsztrájkkal, a 49 éves politikus továbbra is kitart amellett és hogy egy új, ezúttal szerinte tiszta és fair választáson döntsenek a parlament összetételéről Szerbiában.

Már több mint egy hete folytatja az éhségsztrájkját Marinika Tepic és öt további kollégája, hogy így tüntessenek a szerintük elcsalt december 17-i szerb parlamenti választások után. Tepic, aki az ellenzéki ernyőszervezetben, az összesen tizenegy pártot tömörítő Szerbia az erőszak ellen színeiben indult a választáson még december 18-án kezdett éhségsztrájkba – azóta naponta kizárólag két alkalommal intravénásan fogyaszt folyadékot, ám szilárd ételt nem eszik.

Ugyanakkor sajtóhírek szerint a már kilenc napja tartó éhségsztrájk miatt egészségügyi állapota folyamatosan romlik.

Azonban a 49 éves politikusnő továbbra is folytatja az állami választási bizottság irodájában tartott éhségsztrájkját. A Reutersnek adott interjújában arról beszélt, hogy a következő alkalommal, amikor az orvosok megvizsgálják, valószínűleg a demonstrációjának a feladását fogják tanácsolni neki, azonban ő úgy fogalmazott,

arra fogom kérni őket, hogy segítsenek folytatni ezt a küzdelmet. Ez küzdelem a szabadságunkért.

Tepic és társai azzal vádolják az Alekszandar Vucsics vezette Szerb Haladó Párt (SNS) által megnyert választásokat elcsalták, mivel halottak mellett Boszniából és Koszovóból is vettek fel személyeket a szavazói listákra – a hatóságok szerint azonban minden rendben ment, ugyanakkor Németország és más nemzetközi megfigyelő szervezetek szerint az SNS-t a médiahelyzet, illetve a szavazatvásárlás mellett más szavazási szabálytalanságok is segítették.

A választás óta az ellenzéki ernyőpárt minden nap szervezett tüntetéseket Belgrádban, azonban vasárnap az erőszakossá vált.

A demonstrálok és a rendőrség között több ízben is összetűzés alakult ki, ami után 38 embert őrizetbe is vett a szerb rendőrség.

Arról, hogy mi volt a választás tétje, bővebben ebben a cikkünkben írtunk. A választás eredményeiről itt, míg a tüntetésekkel kapcsolatosan ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

(Borítókép: Marinika Tepic ellenzéki vezető nyilatkozik a sajtó képviselőinek a szerb választási bizottság belgrádi székháza előtti tiltakozáson 2023. december 19-én. Fotó: Darko Vojinovic / MTI)

Rovatok