Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas pusztítást végzett a vihar Ausztráliában, meghalt egy kilencéves kislány

2023. december 27., szerda 08:52

Kilenc ember, köztük egy kilencéves kislány is meghalt Ausztráliában, miután heves zivatarok sújtották az ország keleti részét a karácsonyi ünnepek alatt – közölték a hatóságok szerdán.

A rendkívüli időjárás Victoria, Új-Dél-Wales és Queensland államokat sújtotta hétfőn és kedden, jégesőt és özönvízszerű esőzéseket hozva. Az erős szél tetőszerkezeteket bontott le és fákat döntött ki a legsúlyosabban érintett területek némelyikén. Több mint 90 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Katarina Carrol, Queensland rendőrfőnöke elmondta, három ember meghalt, miután a viharban Green Island közelében felborult egy jacht 11 emberrel a fedélzetén.

Két nőt holtan találtak az állam fővárosától, Brisbane-től mintegy 180 kilométerre északra fekvő Gympie város közelében, ahol az ár elsodorta őket – közölte a rendőrség.

Brisbane déli részén egy kilencéves kislányt halt meg, miután eltűnt egy csapadékvíz-elvezető csatornában.

Mia Holland-McCormacket néhány kilométerre találták meg otthonától, miután elült a vihar, de ekkor már nem lehetett megmenteni az életét. Családja elmondása szerint imádott kirándulni és kalandozni a környékükön, és ez okozhatta a tragédiát is, mivel a kislány a vihar előtt néhány órával ment el otthonról – írja a Sky News.

Már közel az enyhülés

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a folyók és patakok a gyorsan emelkedő vízszint miatt eláraszthatják a kempingeket, amelyek általában zsúfoltak a karácsonyi és újévi hetekben.

Egy Victoria állambeli kempingben egy nőt holtan találtak azután, hogy az ár visszahúzódott – közölte a rendőrség. Két emberre fák dőltek, halálukat okozva.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat további esőzéseket jelzett előre, bár a heves időjárás várhatóan enyhülni fog.

Miközben Ausztrália keleten az esőzésekkel küzd, nyugaton több régióban tüzek pusztítanak.

Rovatok