Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az avokádós piritós „keresztapja”

2023. december 27., szerda 12:02

Meghalt a neves ausztrál séf, az avokádós pirítós „keresztapja”, Bill Granger. 54 éves volt.

Az étteremtulajdonos, séf és gasztronómiai író karácsony napján „békében elaludt egy londoni kórházban”, felesége és gyermekei körében – közölte a családja.

Csak úgy fognak rá emlékezni, mint a »reggelik királya«, mert a szerény ételeket különleges élménnyé tette, és  világszerte elősegítette az ausztrál informális és közösségi étkezés elterjedését

– írták az Instagramon.

Az autodidakta szakács világsztárrá vált, 30 éves karrierje során 19 étteremből álló birodalmat épített ki, többek között Sydneyben, Londonban, Nagy-Tokióban, Oszakában, Fukuokában és Szöulban – írta meg a Sky News.

Azonban legikonikusabb alkotása a szerény avokádós pirítós volt. Az étel először 1993-ban jelent meg kávézója étlapján.

Egy melbourne-i újságnak nyilatkozva 2015-ben azonban azt mondta, hogy nem egyedül ő érdemli meg az elismerést.

Az avokádó szerepelt a pirítós mellé választható köretek listáján. Szóval az étel megalkotásáért a vendégeinké az elismerés, akik azt összeállították

– fogalmazott. 

Hollywoodi sztárok is lerótták kegyeletüket. Az ausztrál Hugh Jackman közös nyilatkozatot tett egykori partnerével, Deborah-Lee Furness-szel, amelyben azt mondták, hogy „lesújtotta őket” a hír.

Nigella Lawson az Instagramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy „megszakad a szíve”, míg Jamie Oliver „szívszorítónak” nevezte a hírt.

Rovatok