Index Vakbarát Hírportál

Nőnek ekkora vagyona még nem volt

2023. december 28., csütörtök 19:41

Mindennap órákon át zongorázik, és ötkötetes tanulmányt írt a Bibliáról a világ első 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletasszonya. Françoise Bettencourt-Meyers 2017-ben örökölt részesedést édesanyjától a L’Oréal SA szépségipari vállalat részvényeiből, ennek ellenére visszahúzódó életet él.

A L’Oréal örököse, Françoise Bettencourt-Meyers lett az első nő 100 milliárd dolláros vagyonnal – írja a Bloomberg. Ez nemcsak az örökösnő életében jelent újabb mérföldkövet, de Franciaország növekvő divat- és kozmetikai ipara számára is, mivel a kozmetikai cég részvényeinek értéke idén rekordszintre emelkedett.

A nagyapja csak egy hajfestéket akart piacra dobni, de ez lett belőle

A milliárdosnő még 2017-ben örökölt részesedést édesanyjától, vagyona pedig csütörtökön 100,2 milliárd dollárra ugrott a Bloomberg Billionaires Index szerint. A mérföldkőhöz a nagyapja által alapított L’Oréal SA szépségipari vállalat részvényeinek rekordmagasságba emelkedése segítette hozzá, amelyek 1998 óta nem szárnyaltak ennyire. 

A 70 éves, visszahúzódó Bettencourt-Meyers a L’Oréal igazgatótanácsának alelnöke, azé a mintegy 241 milliárd eurós (268 milliárd dolláros) globális vállalaté, amelyben ő és családja a legnagyobb részvényesek, közel 35 százalékos részesedéssel. Fiai, Jean-Victor Meyers és Nicolas Meyers szintén igazgatósági tagok. A családon kívüli vezetők által évtizedek óta irányított céget 1909-ben alapította a nő vegyész nagyapja, Eugene Schueller, hogy egy általa kifejlesztett hajfestéket állítson elő és értékesítsen.

Bettencourt-Meyers kerüli a nyüzsgő és fényűző társasági életet. Eddig két könyvet írt – egy ötkötetes tanulmányt a Bibliáról és egy genealógiát a görög istenekről –, továbbá arról ismert, hogy mindennap órákon át zongorázik.

A Netflix dokumentumfilmet készített a botrányról

Bettencourt-Meyers édesanyja, Liliane Bettencourt 2017-ben bekövetkezett halála után egyetlen gyermekeként jutott vagyonához. Anyjával egyébként időnként vitás volt a kapcsolata: az augsburgi jogi csata családi viszályból politikai botránnyá nőtte ki magát, amelynek középpontjában az állt, hogy az idős anya alkalmas-e a családi vagyon kezelésére. 

A múlt hónapban a Netflix a család üzleti életéről szóló háromrészes dokumentumfilmmel jelentkezett A Bettencourt-ügy: A milliárdosnő, a komornyik és a pasi címmel, amiben egy volt francia elnök és egy komornyik által készített titkos felvétel is szerepel.

A sorozat azt igyekszik felfedni, hogyan fajult országos botránnyá a világ leggazdagabb nője és a lánya közötti konfliktus. 

(Borítókép: Françoise Bettencourt-Meyers. Fotó: Ian Langsdon / AFP)

Rovatok