Index Vakbarát Hírportál

Izrael komoly fenyegetést intézett a Hezbollah ellen

2023. december 28., csütörtök 18:35

Izrael lépéseket fog tenni a Hezbollah síita szervezet eltávolítására a libanoni határról, ha annak fegyveresei tovább támadják az ország északi részét – jelentette ki Benny Gantz izraeli miniszter és egykori vezérkari főnök egy szerdai sajtótájékoztatón.

A miniszter hozzátette, hogy diplomáciai megoldásokra nem lesz idő, mivel a helyzetnek azonnal változnia kell Izrael északi részén.

„Ha a világ és a libanoni kormány nem cselekszik annak érdekében, hogy megakadályozza Izrael északi lakosainak lövöldözését, és eltávolítsa a Hezbollahot a határról, akkor az IDF fogja megtenni” – jelentette ki.

Az Izraeli Védelmi Erők vezetője, Herzi Halevi arról beszélt, hogy csapataik „nagyon magas fokú készültségben” vannak az északi harcok folytatására.

„Első feladatunk a biztonság és a biztonságérzet helyreállítása az északi lakosok számára, és ez időbe telik” – idézi a vezérkari főnököt a BBC.

A Reutersnek nyilatkozó biztonsági források szerint a Hezbollah október 8-a óta szerdán indította a legtöbb határon átnyúló támadást egy nap alatt. Aggodalomra ad okot, hogy a gázai konfliktus az egész régióra kiterjedhet.

Ahogy az Indexen beszámoltunk róla, az Egyesült Államok hétfőn Irán támogatását élvező fegyveres csoportok iraki bázisai ellen intézett légicsapásokat, miután támadás érte az iraki Erbílben állomásozó amerikaiakat. Az amerikai gépek három célpontot támadtak, köztük a Hezbollah szervezet állásait is.

Borítókép: Benny Gantz (Fotó: Amir Levy/Getty Images)

Rovatok