Index Vakbarát Hírportál

Szuperbaktériumok és halálos gombás fertőzések leselkednek az izraeli katonákra Gázában

2023. december 28., csütörtök 06:08

A háború előtt többszőr előfordult, hogy izraeli kórházakba szállított gázai betegek járványokat okoztak egy-egy osztályon. A napokban egy izraeli katona veszélyes gombafajtával fertőződött meg Gázában. A zsidó állam járványokra készül.

Meghalt egy izraeli katona, aki egy veszélyes gombafajtával fertőződött meg a Gázai övezetben – írta a The Times of Israel.

A katonát két hete szállították az egyik izraeli kórházba, de az éjjel-nappali gondozás ellenére sem tudták megmenteni: a gomba rendkívül ellenállónak bizonyult a kezelésekkel szemben, így a sebesült katona meghalt. 

Az orvosok még nem határozták meg a katona halálának konkrét okát, de azt megerősítették, hogy

a Gázából hazatérő sebesült katonák között előfordulnak hasonló gombás fertőzések.

A The Times of Israelnek nyilatkozó polgári szakértők arra figyelmeztettek, hogy a potenciálisan halálos gombás fertőzések – és a katonák körében előforduló egyéb súlyos betegségek – sokkal kevésbé elszigeteltek, mint ahogyan azt először jelentették.

Galia Rahav professzor, az Izraeli Fertőző Betegségek Egyesületének vezetője úgy nyilatkozott, hogy egy korábbi izraeli–gázai közös kutatásnak köszönhetően jól dokumentáltak a rendkívül ellenálló baktériumok Gázában. 

Az övezetben lévő kórházak melegágyai ezeknek a szuperbaktériumoknak.

A háború előtt a gázai betegeket izraeli kórházakba szállították, amikor műtétekre és kezelésekre érkeztek, és néha súlyos járványokat okoztak egy-egy osztályon.

Több száz tonna szemét halmozódik fel

A kitelepített gázai lakosok silány, túlzsúfolt téli körülmények között élnek, kevés a tiszta víz az ivásra és a mosakodásra. Egy-egy személy körülbelül naponta összesen három liter vízhez jut hozzá, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 50 és 100 liter közötti mennyiséget javasol ezekre a célokra. 

Sőt, szinte teljesen hiányzik a szennyvíztisztító berendezések működtetéséhez szükséges üzemanyag és villamos energia, és naponta több száz tonna szemét halmozódik fel Gáza déli részén.

Elegendő mosdóhelyiség hiányában elterjedt a szabadtéri székletürítés, ami növeli a betegségek további terjedésének aggodalmait, különösen esőzések és a kapcsolódó áradások idején

– áll az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) december 22-i jelentésében.

Vérhas, kolera, betegségek egész sora

Az OCHA szerint Gázában az öt éven aluli gyermekek hasmenéses esetei a háború előtti havi átlag 25-szörösét teszik ki. Ronit Calderon-Margalit, a Héber Egyetem Közegészségügyi Iskola és a Hadassah Medical Center igazgatója elmondta, hogy a széklet-orális úton terjedő gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okoz, mint például vérhast és kolerát.

Gázában az elmúlt néhány hónapban 160 000 megbetegedést észleltek akut légúti fertőzésekben, beleértve a COVID–19-et is.

De egyre jobban terjednek más betegségek is, például a rüh, tetvek, bárányhimlő és különböző bőrkiütések.

Izrael egészségügyi rendszerének fel kell készülnie arra, hogy náluk is megjelennek

A Hamász ellen harcoló izraeli katonák gázai jelenléte felveti annak lehetőségét, hogy legalább néhányuk megfertőződhet az övezetben keringő betegségektől.

Ha a háború folytatódik, a következő hetekben-hónapokban egyre több interakció lesz a katonák és a helyi közösség között. Nem látok más utat, mert egy humanitárius katasztrófahelyzetben kétmillió embert kell kezelni

– mondta Nadav Davidovitch epidemiológus, a Negev's School of Public Health Ben-Gurion Egyetem vezetője. Szerinte egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az izraeli hadsereg tagjai közül sokan megfertőződnek, és ezeket a fertőzéseket hazaviszik Izraelbe – mondta az epidemiológus.

(Borítókép: Hulladék- és szeméthalmok a gázai Al-Sifa kórháza előtt 2023. november 13-án. Fotó: Al-Shifa Hospital / Anadolu / Getty Images Hungary)

Rovatok