Index Vakbarát Hírportál

Románia és Bulgária részben csatlakozhat a schengeni övezethez

2023. december 28., csütörtök 07:30

A román belügyminisztérium közlése szerint politikai megállapodást kötöttek Ausztria és Bulgária illetékes minisztériumaival Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Az egyezség a légi és a tengeri határokat érinti, a szárazföldi határok megszüntetéséről 2024-ben tárgyalnak.

A bejelentés alapján Románia és Bulgária schengeni övezethez történő csatlakozása a légi és a tengeri határokon 2024 márciusában fog megtörténni, a szárazföldi határok megszüntetésének időpontjáról 2024-ben tárgyalnak.

Marcel Ciolacu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében megerősítette az egyezség tényét, viszont két formális jóváhagyásra még szükség van: az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának miniszteri szintjén, valamint az Európai Tanácsban, a tagállamok állam- és kormányfői részéről.

Az eljárási folyamat december 28-án folytatódik, de arról nincs szó a közleményben, hogy a szárazföldi határok megszüntetése mikor válhat reálissá. Ahogy arról 2022 decemberében beszámoltunk, legalább két tagállam – Ausztria és Hollandia – tiltakozását fejezte ki Bulgária, osztrák esetben pedig Románia csatlakozása ellen.

Rovatok