Index Vakbarát Hírportál

Súlyos áradásokkal küzdenek Európában, de a legrosszabb még hátravan

2023. december 29., péntek 14:52

A heves esőzéseknek, valamint az enyhe időjárás miatt megindult olvadásnak köszönhetően Európa-szerte sok helyen áradnak a folyók. A katasztrófaturizmus és a balesetek elkerülése miatt a szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak távol a vízpartoktól és az árvízvédelmi létesítményektől.

Észak-és Közép-Európa bizonyos részein az elmúlt napok heves esőzései újabb áradásokat okoztak. A folyók sok helyen kiléptek medrükből, és településeket árasztottak el, ami miatt többfelé evakuálni kellett a lakosságot. 

Településeket öntött el a víz Németországban 

Az esős karácsonynak köszönhetően Hollandiában többfelé jelentenek gondot az áradó folyók, valamint a – mezőgazdasági területeken jelentős károkat okozó – belvizek. A folyók több várost is veszélyeztetnek. Deventerben például már homokzsákokkal védekeznek az IJssel folyó egyre emelkedő vízszintje miatt.

Közép-Németországban az áradások miatt sokakat evakuáltak otthonaikból, de a keleti országrészben, Drezda környékén a legrosszabb a helyzet

– számolt be erről a Deutsche Welle, amelynek tudósításából kiderült, hogy ebben a térségben 6 méterrel magasabb a szokásosnál az Elba vízszintje.

Az északnyugati Alsó-Szászországban és az ország középső részén fekvő Türingiában egyes településekről már részlegesen ki kellett költöztetni a lakosságot a fenyegetően magas vízszint miatt. A Német Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) az ország más részeiben – elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália, Szász-Anhalt és Szászország tartományban – is áradások kockázatára figyelmeztetett.

A katasztrófaturizmus miatt a BBK arra kérte a lakosságot, hogy maradjon távol a vízpartoktól, valamint az árvízvédelmi létesítményektől. 

A feketeleves még csak ezután jön

A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb még hátravan. Az időjárási előrejelzés szerint Európa-szerte további gondot okozhat a hóolvadás, valamint az esőzés. Az átázott gátakat is több helyen átszakadtak. 

Az árvizek Írországban, a Benelux-államokban, Németországban, Csehországban, Észak-Olaszországban, valamint Franciaország egyes területein okoznak fejfájást a helyi lakosoknak.

Az időjárási nehézségek a közlekedést is érintik: az áradó folyók sok helyen alsóbbrendű utakat tesznek járhatatlanná, és a vasúti közlekedésben is bonyodalmakat okoznak. Például a Hannover és Magdeburg közötti vasútvonalon tereléssel közlekednek az expresszvonatok.

A Duna már apad Budapestnél, de még I. fokú készültség van 

Lassan, folyamatosan apad a Duna Budapesten és a főváros feletti szakaszokon, péntek éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a vízállás a fővárosban – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan pénteken az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a péntek reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor. Péntek délben 664 centiméter volt a vízállás, a rakpart szintje alá várhatóan a késő esti órákban süllyed a vízszint.

A következő napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszintemelkedés nem várható. A csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tiszán és mellékfolyóin is folytatódik az árhullámok levonulása, említésre méltó vízszintemelkedés csak jövő hét közepén várható – közölte OVF.

(Borítókép: Türingia Münchpfiffel-Nikolausrieth 2023. december 29-én. Fotó: Heiko Rebsch / Getty Images)

Rovatok