Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomi békejavaslatról tárgyalhatnak, hogy lezárják a Hamász és Izrael háborúját

2023. december 29., péntek 12:26

A Hamász csúcsvezetőit várják az egyiptomi fővárosba, megkezdődjenek az egyeztetések egy esetleges béketervről.

A Deutsche Welle értesülései szerint magasrangú Hamász vezetők érkeznek még a nap folyamán Kairóba. Arról az egyiptomi elképzelésről tárgyalnának, amely esetleg lezárhatná az immár három hónapja tartó harcokat. 

A rendezést egy háromlépcsős folyamatként képzelik el:

A megállapodás része lenne az izraeli csapatok teljes kivonása Gázából.

Egyelőre nem világos, hogy Izrael elfogadná-e mindezt tárgyalási alapként. Tel-Aviv a Hamász október 7-i támadása óta azt hangoztatja, hogy a háború a Hamász teljes megsemmisítéséig tart, és hosszú távon fenn akarja tartani a katonai ellenőrzést a gázai övezetben. A nyugati hatalmak többsége által terrorista szervezetként nyilvántartott Hamász vezetői is fenntartásukat hangoztatták a kairói elképzelésekkel kapcsolatban.

Izraeli katonák lőtték az ENSZ segélyszállítmányát

Támadás érte az UNRWA, vagyis az ENSZ Segély és Munkaügyi Hivatala a Közel-keleti Palesztin Menekültekért segélyszervezet konvoját, amely éppen a gázai övezet északi részéből tért vissza. Az izraeli katonák által ellenőrzött és korábban megtisztított úton haladtak, amikor rájuk lőttek. Legalábbis ezt állítja közösségi oldalán a szervezet gázai irodájának vezetője, Thomas White. 

Mint írta, a szállítmányt koordináló segélyszervezeti alkalmazott , illetve társai nem sérültek meg, de találatot kapott egyik járművük.

Rovatok