Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin munkásságát dicsérte Bill Gates

2023. december 29., péntek 13:04

Bill Gates, a híres amerikai üzletember közösségi oldalán méltatta Karikó Katalint, aki nemrégiben kapott orvosi-élettani Nobel-díjat. Mindezt úgy tette, hogy csokorba szedte a 2023-as év 5 legjobb dolgát, köztük említve a magyar kutató kimagasló eredményét.

„Kétségtelen, hogy kihívásokkal teli időket élünk, de továbbra is optimista vagyok a jövőt illetően. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén rálátásom van arra, hogy a világ egyre jobbá válik. Íme egy lista öt jó dologról, ami ebben az évben történt” – kezdi bejegyzését Bill Gates.

A szoftverfejlesztő, feltaláló Gates így dicsérte Karikó Katalint és kutatótársát:

 Dr. Karikó Katalin és Dr. Weissman akkor látták meg az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor kevesen látták, és foggal-körömmel küzdöttek annak tanulmányozásáért – ennek eredményeképpen forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió ember életét mentették meg. Megérdemelt Nobel-díjukat idén olyan munkájukért kapták, amely valóban megváltoztatta a világot.

Ahogy azt korábban az Index is megírtaKarikó Katalin az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa Drew Weissmannal együtt dolgozták ki és szabadalmaztatták a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

Bill Gates az idei év csúcsteljesítményeként értékelte továbbá, hogy

Rovatok