Index Vakbarát Hírportál

Az újabb koronavírus-járvány kezdetén léptek sztrájkba a német orvosok

2023. december 29., péntek 10:56

Rossz időpontot választottak a fizetések és a bürokrácia megreformálására, az influenza és a koronavírus járványszerű terjedésével a betegek fogják megsínyleni a tiltakozást.

Németországban háromnapos sztrájkba kezdtek a háziorvosok és szakorvosok az alacsony bérek és a fojtogató bürokrácia miatt. Az egészségügyi minisztérium egyelőre elutasította követeléseiket, de épp a koronavírus és az influenza újbóli támadásakor nem biztos, hogy ideális, hogy több ezer német rendelő és klinika zárva tart. A kormány egészségügyi politikája váltotta ki a szakemberek nemtetszését, ami szerintük növeli a költségeket, csökkenti a bevételeket, és egyre több bürokráciával terheli őket.

Már több mint 20 német orvosszövetség csatlakozott a háromnapos sztrájkhoz.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem érti, miért van szükség sztrájkra éppen most, amikor rengeteg a beteg. Az orvosok pénzkövetelése köztudott, de szerinte ezzel a sztrájkkal nem jutnak sehova.

Eugen Brysch, a betegek érdekeit védő Deutsche Stiftung Patientenschutz alapítvány elnöke azt hangsúlyozta, minden szakma dolgozói sztrájkolhatnak az érdekeiért, de ez a sztrájk most nem a megfelelő embereknek okoz kellemetlenségeket.

Főleg vidéken ez az akció az időseket és a kiszolgáltatottakat sújtja... Az orvosoknak oda kell vinniük az ügyeiket, ahol valóban tudnak valamit változtatni – a minisztériumokhoz, Karl Lauterbachhoz vagy a biztosítótársaságokhoz.

A sztrájkban részt vevő egyesületek azzal érveltek, hogy a leállás célja a betegek jólétének hosszú távú védelme, és a jelenlegi akciót „kisebb rossznak” nevezték, mivel egyre több praxis kényszerül bezárni, és egyre több orvos megy korán nyugdíjba. Az alacsony orvosi fizetések az egészségbiztosítók által rájuk kényszerített költségvetés következményei.

Az egészségügyi minisztérium azonban úgy véli, Németországban az orvosok viszonylag jól fizetettek, főleg más európai országokkal összehasonlítva, úgyhogy egyelőre nem hajlandók emelni a béreket, de a bürokrácia kérdésével foglalkoznak, mert az már a miniszter szerint is gond.

Rovatok