Index Vakbarát Hírportál

Brutális csapást mértek Ukrajnára az oroszok

2023. december 29., péntek 15:12

Oroszország hatalmas rakétacsapásokat mért több ukrán városra – köztük a fővárosra is – péntek reggel. Ezt pedig a háború kezdete óta az egyik legnagyobb támadásként emlegetik. A támadásokban 18 civil halt meg, és 132 ártatlan ember megsebesült.

A péntek reggel Kijev és Odessza, valamint más nyugati és déli városok lakóépületeire mért csapásokban legalább 18 civil meghalt és 132 megsebesült, míg ukrán tisztviselők szerint a központi Dnyipro városában egy bevásárlóközpontot és egy szülészeti kórházat ért találat – írja a The Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország mintegy 110 rakétát lőtt ki a támadás során.

Ma Oroszország az arzenáljának szinte minden fegyvertípusát bevetette

– fogalmazott Zelenszkij a közösségi média csatornáin közzétett nyilatkozatában.

Egy szülészeti osztály, oktatási létesítmények, egy bevásárlóközpont, többszintes lakóépületek és magánházak, egy kereskedelmi raktár és egy parkoló is találatot kapott. A terrorista csapásokra biztosan válaszolunk. És továbbra is harcolni fogunk egész országunk, minden város és minden polgár biztonságáért. Az orosz terrornak veszítenie kell, és veszíteni is fog

– tette hozzá.

Az ukrán légierő szerint Oroszország hiperszonikus, cirkáló és ballisztikus rakétákat használt, olyanokat, amelyeket rendkívül nehéz elfogni. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az állami televízióban masszívnak nevezte az orosz támadás mértékét, és hozzátette:

Soha nem láttunk még ennyi célpontot egyszerre a monitorainkon.

Az áldozatok száma tovább emelkedhet

Az ukrán hadsereg szerint katonai létesítményeket is célba vettek, de rengeteg a civil áldozatok száma, amely tovább emelkedhet, mivel a feltételezések szerint emberek rekedtek a romok alatt. Harkiv városában például három órán keresztül hallották a bombázásokat. Kijevben pedig legalább kilenc mentőautó sorakozott fel egy forgalmas piac mellett.

Lvivben egy híres sportoló, Viktor Kobzisti kosárlabdázó is meghalt a rakétatámadás következtében – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Az ukrán nemzeti rendőrség pedig megerősítette, hogy 18 ember halt meg az orosz csapásokban. A rendőrség a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy 132 ember megsérült.

A rendőrség a halálos áldozatok és a sebesültek számát régiónként is közölte:

Nagyon nagy szüksége van Ukrajnának a nyugati támogatásra

Csütörtökön Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államoknak, hogy felszabadította az Ukrajna számára a meglévő felhatalmazás alapján rendelkezésre álló utolsó fegyvercsomagot, miközben bizonytalanság övezi a háború sújtotta országának nyújtott további segítséget. A kongresszus ebben a hónapban nem hagyta jóvá az Ukrajnának szánt 50 milliárd dolláros friss biztonsági segélyt, mivel a tárgyalók nem jutottak egyezségre, ugyanis a republikánusok a belföldi határellenőrzés szigorítását követelték.

Zelenszkij szerint az Egyesült Államok politikájának bármilyen változása nagy hatással lehet a háború kimenetelére.

A pénteki támadás után Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson további támogatást országának.

Mindent megteszünk, hogy megerősítsük a légpajzsunkat. De a világnak látnia kell, több támogatásra és erőre van szükségünk ahhoz, hogy megállítsuk ezt a terrort

– írta Jermak a Telegramon.

Nyugati és ukrán tisztviselők már korábban figyelmeztettek arra, hogy Moszkva nagy rakétakészletet halmoz fel, amelyet idén télen az ország energiarendszerének célba vételére tervez felhasználni.

Oroszország nagy rakétakészletet halmozott fel a tél előtt, és újabb kísérleteket látunk arra, hogy csapást mérjenek Ukrajna elektromos hálózatára és energetikai infrastruktúrájára, megpróbálva Ukrajnát sötétben és hidegben hagyni

– mondta a múlt hónapban Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára újságíróknak. 

Tavaly emberek millióira borult sötétség, amikor az orosz csapások többször is megrongálták az elektromos hálózatot. Pénteken az ukrán energiaügyi minisztérium négy régióból jelentett áramkimaradást a támadások után.

Ez lehetett a válasz

Az orosz támadás azután történt, hogy az ukrán hadsereg megsemmisített egy, a krími kikötővárosban, Feodoszijában állomásozó orosz hadihajót, ami a Kreml részéről egy katonai veszteség ritka elismerését váltotta ki.

Ukrajna közölte, hogy légiereje megsemmisítette a Novocserkasszk partraszálló hajót, Zelenszkij pedig a közösségi médiában azt harsogta, hogy a hajó csatlakozott „az orosz víz alatti fekete-tengeri flottához”.

Az Ukrajnára mért legújabb csapások a média ellentmondásos hírei közepette érkeztek, amelyek Vlagyimir Putyin ukrajnai tűzszüneti tárgyalások megkezdésére vonatkozó terveiről szólnak. A múlt héten a New York Times arról számolt be, hogy az orosz vezető közvetítőkön keresztül jelezte, nyitott egy olyan tűzszünetre, amely befagyasztja a harcokat a jelenlegi frontvonalak mentén.

Közben péntek délután újra megszólaltak a légvédelmi szirénák Kijevben, és Ukrajna számos más területén is légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írja, hogy cirkálórakéták kilövésének veszélye áll fenn.

Korábban pedig három ukrán rakétát lőttek le az orosz Belgorod felett, az orosz védelmi minisztérium szerint. A frissítés szerint a támadáshoz amerikai gyártmányú rakétákat használtak, amelyeket az ukrán határ közelében elhelyezkedő légvédelemnek helyi idő szerint 15 óra körül sikerült elfognia.

(Borítókép: Ukrán tűzoltók dolgoznak a Kijevben történt rakétatámadások után egy raktárban keletkezett tűz oltásán 2023. december 29-én. Fotó: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images Hungary)

Rovatok