Index Vakbarát Hírportál

Algériából Párizsba potyázott egy repülő futóművében, majdnem halálra fagyott

2023. december 29., péntek 11:11

Egy ismeretlen férfi életveszélyes állapotban került kórházba, miután egy Algériából Párizsba tartó járaton utazott, a repülőgép futóművében rejtőzve. A feltehetően 20 év körüli férfi súlyos hipotermiával került elő, miután az Air Algerie gépe leszállt a párizsi Orly repülőtéren, ugyanis -50 Celsius-fokra is csökkenhetett a hőmérséklet az út során.

A francia hatóságok elmondása szerint a férfit a műszaki ellenőrzések során találták meg. Nem volt nála személyi igazolvány, és súlyos állapotban vitték kórházba. Egy repülőtéri forrás korábban arról számolt be, hogy a férfi „életben van, de súlyos hipotermia miatt életveszélyes állapotba került”.

Ez az eset nem egyedüli. Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) adatai szerint 1947 és 2021 között 132 ember próbált meg így utazni. 

Az esetek többsége halállal végződik. 

A repülőgépek 30-40 ezer láb magasságban szállnak, ahol a hőmérséklet jellemzően -50 Celsius-fok körüli értékre csökken, és az oxigénhiány miatt rendkívül alacsony az esély a túlélésre – világít rá a The Guardian.

Több ilyen haláleset is történt már

A The Guardian több olyan esetet is összegyűjtött, amelyek a potyautas halálával végződtek. 

Az FAA adatai szerint az ilyen módon utazni próbálók halálozási aránya 77 százalék. Ezek az esetek rávilágítanak a repülés ezen veszélyes és illegális formájának tragikus következményeire a repülőtereken.

Rovatok